Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Türkçe'de zaman zaman şapka işaretinin kalktığı söylentilerinin ortaya atıldığını belirterek, "Şapka işareti hiçbir zaman kalkmadı." dedi.
Kaçalin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ben doğrusunu yakaladım" mantığıyla imla kurallarına sık sık müdahale edildiğini söyledi.
TDK olarak kendilerinin fazla müdahaleden ve değişiklikten yana olmadıklarını vurgulayan Kaçalin, "Fakat öyle güzel ve doğru ikazlar alıyoruz ki bunları dikkate almak mecburiyetindeyiz. Ayrı ve bitişik yazmalar, şapka işareti kullanma, virgülün yeri, hitaplarda 'bey'in büyük ya da küçük yazılması gibi. Biz herkesin bildiği bir bilgide birleşelim diyoruz." diye konuştu.
Şapka işareti
Kaçalin, 1940’lı yıllardan beri Türkçede yer alan şapka işaretinin kullanımının kalktığı yönündeki söylemlerin gerçekçi olmadığını dile getirdi.
Şapka işaretinin kullanılmaya devam ettiğini ve imlada bulunmasından yana olduklarını ifade eden Kaçalin, şöyle konuştu:
"Şapka işaretimiz var. Bunun gibi zaman zaman bizim adımıza 'sosyal otlangaç, gök götürü konuksal avrat' gibi kelimeler de TDK adına uyduruluyor. Şapka işaretinin kalktığı gibi bir şey yok. Bize sorarlar biz cevabını veririz. Kurum adına halüsinasyon görmeye gerek yok. Şapka işareti hiç bir zaman kalkmadı. Kalkabilir, Türkiye'de harfler kalktı. Şapka da kalkar ama bence kalkması doğru değil. Anlama problemi doğar. Fransızca'da da şapka işareti var."
AA