Şapka kanunu çıkarıldı

Tarih'de Bugün Neler Yaşanmıştı ?

Lale Devrini (1718-1730) sona erdiren büyük bir isyanın sorumlusu Patrona Halil öldürüldü, Şapka Kanunu çıkarıldı.

İkinci İran Seferine Çıkan Kanuni Halep'e Geldi (1548)

Safevilerin Osmanlı Devleti'nin doğu illerini rahatsız etmesi üzerine Kanuni Sultan Süleyman İran seferine çıktı. Ancak Şah Tahmasb babası Şah İsmail'in hatasına düşmedi ve Osmanlı ordusunun karşısına çıkmadı. Kanuni 25 Kasım 1548'de çok sevdiği Halep şehrine gelerek kışı ordusu ile birlikte bu şehirde geçirdi.

Patrona Halil Ortadan Kaldırıldı (1730)

Patrona Halil Lale Devrini (1718-1730) sona erdiren büyük bir isyanın sorumlusu idi.I.Mahmut Patrona Halil ve isyanına katılmış olanları ortadan kaldırarak devlet otoritesini yeniden sağlamak istiyordu.Önce Patrona Halil'den rahatsız olan devlet adamları ile konu görüşüldü.Daha sonra Patrona Halil'e destek vermiş olan askerler hükümet tarafına çekildi.Bir bahane ile saraya çağrılan Patrona Halil adamları ile birlikte 25 Kasım 1730 günü ortadan kaldırıldı.

 Türk Tarihinin İlk Yazılı Eserleri Olan Orhun Kitabeleri Okundu (1893)

Orhun Kitabeleri, Danimarkalı dil bilimci Profesör Wilhelm Ludwig Thomsen tarafından 25 Kasım 1893'te  okundu. Orhun alfabesini çözen Thomsen, 15 Aralık 1893'te Danimarka Kraliyet İlimler Akademisinde sunduğu bir bildiriyle bu başarısını bilim dünyasına ilan etti.

Edirne İşgalden Kurtuldu (1922)

Mudanya Ateşkes Antlaşması kararlarınca Doğu Trakya Yunan ordusu tarafından boşaltıyla başlandı. Yunan kuvvetleri 25 Kasım 1922 tarihinde Edirne'yi TBMM temsilcilerine teslim ettiler. Böylece Edirne'deki Yunan işgali sona erdi.

Şapka Kanunu Kabul Edildi (1925)

Mustafa Kemal'in şapka kanunu TBMM'de 25 Kasım 1925 tarihinde kabul edildi. 671 sayılı bu kanuna göre devlet memurlarına şapka giymesi mecburi hale getirildi. Kanuna muhalefet edenler istiklal mahkemelerinde yargılanarak sert bir şekilde cezalandırıldılar.

İstanbul'da Bosna-Hersek İçin Zirve Yapıldı (1992)

Türkiye Balkan devletlerini Bosna-Hersek sorununu görüşmek üzere İstanbul'da zirve yapmaya çağırdı. Türkiye'nin bu çağrısıyla, 25 Kasım 1992 tarihinde İstanbul'da toplanan zirvenin amacı Bosna-Hersek'te yaşanan durumun görüşülmesi ve bu bölgedeki savaşın bütün Balkanlar'a yayılmasının engellenmesi için alınabilecek tedbirlerdi.

Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ bu zirveye katılmadı. Diğer Balkan ülkelerinin katıldığı zirve sonunda yayınlanan ortak bildiride Sırp saldırılarının bütün Balkan ülkelerini tehdit ettiğine dikkat çekildi. Ancak zirveden herhangi bir çözüm çıkmadı.
Dünya Bülteni

Edebiyat Haberleri