Bismillahirrahmanirrahim
Arkadaş!
Esbab ve vesaiti insan kucağına alıp yapışırsa, zillet ve hakarete sebep olur. Meselâ, kelp, bütün hayvanlar içerisinde birkaç sıfat-ı haseneyle muttasıftır ve o sıfatlarla iştihar etmiştir. Hattâ, sadakat ve vefâdarlığı darb-ı mesel olmuştur. Bu güzel ahlâkına binaen, insanlar arasında kendisine mübarek bir hayvan nazarıyla bakılmaya lâyık iken, maalesef, insanlar arasında mübarekiyet değil, necisü'l-ayn addedilmiştir. Tavuk, inek, kedi gibi sair hayvanlarda, insanların onlara yaptıkları ihsanlara karşı şükran hissi olmadığı halde, insanlarca aziz ve mübarek addedilmektedirler.
Bunun esbabı ise, kelpte hırs marazı fazla olduğundan esbab-ı zahiriyeye öyle bir derece ihtimamla yapışır ki, Mün'im-i Hakikîden bütün bütün gafletine sebep olur. Binaenaleyh, vasıtayı müessir bilerek Müessir-i Hakikîden yaptığı gaflete ceza olarak necis hükmünü almıştır ki tâhir olsun. Çünkü hükümler, hadler, günahları affeder. Ve beynennâs tahkir darbesini, gaflete kefaret olarak yemiştir.
Öteki hayvanlar ise, vesaiti bilmiyorlar ve esbaba o kadar kıymet vermiyorlar. Meselâ, kedi seni sever, tazarru eder-senden ihsanı alıncaya kadar. İhsanı aldıktan sonra öyle bir tavır alır ki, sanki aranızda muârefe yokmuş ve kendilerinde sana karşı şükran hissi de yoktur. Ancak Mün'im-i Hakikîye şükran hisleri vardır. Çünkü, fıtratları Sânii bilir ve lisan-ı halleriyle ibadetini yaparlar-şuur olsun, olmasın. Evet, kedinin mırmırları "Yâ Rahîm, yâ Rahîm, yâ Rahîm"dir. (Mesnevi-i Nuriye, s. 62)
Bediüzzaman Said Nursi
SÖZLÜK:
ESBÂB : Sebepler.
VESÂİT : Vâsıtalar, araçlar, âletler.
KELB : Köpek.
MUTTASIF : Vasıflanmış.
İŞTİHAR : Meşhur olma, tanınma, ün alma.
DARB-I MESEL : Atasözü.
NECİS-ÜL AYN : Pisliğin ta kendisi.
MARAZ : Hastalık, illet, dert, belâ.
ESBÂB-I ZÂHİRİYE : Görünüşe ait sebepler.
MÜN\'İM-İ HAKİKÎ : Gerçek nîmet verici olan Allah.
BİNÂENALEYH : Bunun üzerine, bundan dolayı.
MÜESSİR : Eseri yapan; tesirli, dokunaklı.
MÜESSİR-İ HAKİKÎ : Gerçek tesir sahibi.
NECİS : Pis, murdar.
TÂHİR : Temiz, pak.
BEYNE\'N-NÂS : İnsanlar arasında.
KEFFARET : Bir mecburiyet altında veya yanlışlıkla işlenmiş günahı affettirmek ümidiyle şeriata uygun olarak verilen sadaka veya tutulan oruç.
VESÂİT : Vâsıtalar, araçlar, âletler.
TAZARRU' : Bir şeye gizlice yaklaşmak. * Kendi kusurlarını bilip kibirden vaz geçip tevâzu ile yalvarmak.
MUÂREFE : Karşılıklı görüşme ve tanışma.
SÂNİ : Herşeyi sanatla yaratan Allah.