Prof. Dr. Hüsnü Güzel, bazı kişilerin diyabetik (şeker hastası) olduğunu göz muayenesi sırasında öğrendiklerini bildirdi.
Prof. Dr. Güzel, 14 Kasım Diyabet Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada,göz arkasındaki hasarların belirginliğinin kişinin şeker hastası olduğunu gösterebildiğini kaydetti.
Prof. Dr. Güzel, açıklamasında ''Görme sorunuyla bize gelen bazı hastalar şeker hastası olduğunu öğrenerek ayrılıyor'' ifadesine yer verdi.
Diyabetin etkisini ilk olarak göz ve böbreklerde gösterdiğini vurgulayan Güzel, hastalığa bağlı olarak sık idrara çıkma, halsizlik gibi pek çok şikayetin yanı sıra görme sorunları da ortaya çıktığını belirtti.
Güzel, 20-65 yaşları arasında görülen körlüklerin bir numaralı nedeni olan diyabetik retinopatide erken teşhisin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, hastalığın erken dönemde kontrol altına alınmadığı takdirde gözde onarılması zor hasarlara neden olabildiğini bildirdi.
Şeker hastası olan ve görme sorunları yaşayanların diyabet tedavisi ile birlikte 6 ayda bir düzenli olarak göz muayenesi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Güzel, açıklamasında şu görüşlerini aktardı:
''Gözde şekerin yaptığı tahribat, sürekli artan, körlüğe kadar giden görme kaybıdır. Şeker hastalığı, tüm dünyadaki körlük nedenleri arasında başı çekmektedir. Bunda, hastaların ancak görme kaybolunca doktora başvurmaları rol oynamaktadır.''
Güzel, diyabetiklerde kaybedilen görmenin geri getirilemediğine, körlüğün ancak erken müdahale ile önlenebildiğine dikkati çekerek, şeker hastalığının diyabet uzmanı-göz doktoru-bilinçli hasta üçgeninde, başa çıkılabilir bir hastalık olarak görülebildiğini aktardı.
Habertürk