Şeker hastalığında tüm organlar zarar görür

Dr. Rıza Mete, şeker hastalığının tedavisi ile kontrolünün büyük önem taşıdığını vurguladı.

Mustafa Özke'nin haberi   
 
Adana Tabip Odası, Türkiye Emekliler Derneği ile Tüm Emekli-Sen işbirliğinde düzenlenen Sağlıklı Yaşam Konferanslarında İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Boğa, Şeker Hastalığını (Diabet) anlattı.

Konferans öncesi söz alan Tabip Odası Başkanı Dr. Rıza Mete, 60 yaş ve üzeri insanların sağlıklı yaşayabilmeleri için düzenlenen toplantıların olumlu sonuçlar vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mete, "Emeklilik dönemlerinde insanlarımızın sağlık konusunda daha bilinçli yaşayabilmeleri için dokuzuncusunu düzenlediğimiz Sağlıklı Yaşam Konferanslarında Diabet yani şeker hastalığı konusunu işleyeceğiz. Şeker hastalığı, vücutta şekeri yüksek olması diye tarif edilir. Ama kanımızda yüksek olan bu şekeri vücudumuz kullanamaz. Normalde bunun hücrelere girerek yakılması ve buna bağlı enerji oluşması gerek, fakat şeker hastalığında hücreye şeker giremediği için bundan faydalanamayız." dedi.

Şeker hastalığında tüm organların zarar gördüğünü vurgulayan Mete, "Bu hastalığa bağlı olarak göz, kalp, böbrek, işitme, kas gibi birçok organımız erken yaşlanır. Bundan dolayı tedavisi ve kontrolü önemlidir" diye konuştu.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Boğa ise Diabetin tanısı, belirtileri, tipleri, tanı yöntemleri, komplikasyonları ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Boğa, "Diabet, Yediğimiz besinlerin emilimi sonrası oluşan ve kana geçen şekerin kandan hücre içine geçemeyerek kan şekeri yüksekliği ile seyreden ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Belirtileri ise aşırı su içme, ağız kuruması, sık ve bol idrar yapma, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, uyuşma karıncalanma ve görme bozukluklarıdır." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Sağlıklı Yaşam Konferanslarına 3 Mart'ta "Kemik Erimesi" konusuyla Dr. Arif Akgül'ün konuşmacı olarak katılacağı belirtildi.

Aile Haberleri