Şekerleştirilen Fıtır/Varlık Bayramı

Kadir AYTAR

İslam şeairlerinin gerek bilinçli, gerekse bilinçsiz olarak yıpratılmaya çalışıldığına sık sık şahit olmaktayız. Dini bayramlarımız da İslam şeairlerindendir. Başka hiçbir dinin ümmetine böylesine güzel bir bayram sevinci yaşatıldığını göremiyoruz.

 

Uzun zamandır bazı çevreler ısrarla Ramazan Bayramına “Şeker Bayramı” diyerek insanların geçmişle olan bağlarını koparmaya çalışmaktadırlar. Bizde bayram demek, birlik ve beraberlik demek, sılairahim ve birbirlerini seven insanların yakınlarıyla bir araya gelmeleri demek.

 

Şeker tüccarlarının asırlardır süregelen bayramlaşma ve büyükleri ziyaret geleneğini ihya yolunda gayret göstermeleri, her ne kadar şeker satmaya çalışmak gibi ticari bir amaca yönelik olsa da sevindirici bir gelişmedir.

 

Tatilcilerin ise hem “Şeker Bayramı” tabirini kullanıp, hem de şeker tüccarlarının tam aksine olarak akraba ve dostları birbirlerinden ayırmaya, birbirlerine şeker bile ikram etme fırsatını ellerinden almaya ve bencil bir hayata razı etmeye çalışmaktadırlar.

 

Müminlerin hakkı olan Ramazan Bayramı, hiçbir zaman göz ardı edilmemesi, değişikliğe uğratılmasına razı olunmaması ve tatile tercih edilmemesi gereken bir bayramdır.

Ramazan’ın orucundan sonra Cenab-ı Hakk’ın oruçlulara ihsan ettiği bayramın asıl adı Arapça “Fıtır Bayramı”dır. “Fıtır” kelimesi de yaratılış anlamına gelen “fıtrat” kelimesi ile aynı kökten türeyen bir kelimedir. Buna Osmanlılar “İyd-i Fıtır” yani “Fıtır Bayramı” demişlerdir. “Fıtır” kelimesini bugünkü dile çevirecek olursak; “yaratılış”, “vücut bulma”, “var olma” anlamındadır. Buna kısaca; “varlık” demek daha doğru olacaktır.

 

Bu nedenledir ki, Yüce Allah, Ramazan-ı şerifte orucu ve ayrıca durumu iyi olanların iyi olmayanlara fıtır/varlık sadakası vermelerini emrederek fıtrîleşmeyi yani yaratılış gayemize uygun hareket tarzını benimsetmeyi temin etmiştir.

 

Dekart; “Düşünüyorum o halde varım.” diyerek varlığını düşünmeye bağlamıştır. Biz de varlığımızı Rabbimizin bize bildirdiği şekilde biliyoruz ve hiç vasıtasız O’na bağlıyoruz.

 

Tatlısıyla acısıyla hayat yaşamaya değer. İnsanların sevdikleri ile bir araya gelip ortak bir sevinci paylaşması bütün zorluk ve sıkıntıları siler gider. İnsanlara birbirlerine “İyi ki varsın” dedirtir. Var olmak başlı başına bayramdır zaten.

 

Sevgili dostlarım, iyi ki varsınız. Varlığınız bayram olsun. Bayramınız “Varlık Bayramı” olsun.

kadiraytar@risalehaber.com

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.