Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Derman: Microsoft'a göre bilişim diline en uygun dil Türkçe

Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serdar Derman, Türkçe'nin hem edebiyat, hem sanat hem de bilim dili olduğunu söyledi.

Ümit Pıtır'ın Haberi

Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serdar Derman, Türkçe'nin hem edebiyat, hem sanat hem de bilim dili olduğunu söyledi. Derman, Microsoft'un yayınladığı bir raporda bilişim diline en uygun dilin Türkçe olduğunu belirttiğine dikkat çekti.
Derman, Erdemli Belediye Başkanlığı'nın eğitim ve kültür etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Türkçe'nin gücü' adlı söyleşide konuştu.

Bir dilin edebiyat dili olabilmesi için musikisinin olmasına gerektiğini kaydeden Serdar Derman, "Bu gün dillerine sahip olamayan milletler yok olmuştur. Bakın Moğollara. Büyük İmparator Cengizhan'ın Moğolistan'ına bir bakın, bir de bu günkü Moğolistan'a. Dilleri kalmamıştır. Genel olarak Rusça hakimdir ve bir avuç kalmışlardır. Öte yandan Kaşgarlı Mahmut dünyanın en büyük sözlüklerinden bir tanesi olarak kabul edilen eseri yazmıştır. Bu eser Arapça'ya karşı kaleme alınmış Türkçe sözlüktür. Kaşgarlı Mahmut burada, Türkçe'nin Arapça'dan daha büyük olduğunu ispat etmiştir." dedi.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Murat Ateş ise konuşmasında, Türkçe'nin çok güçlü ve dünyanın en büyük dillerinden birisi olduğunu anlattı. Ateş, Türkçe'nin, dünya ölçeğinde en çok kişi tarafından konuşulan diller arasında beşinci sırada olduğunu kaydetti.

Türkçe'nin coğrafi alan bağlamında en büyük diller arasında olduğuna dikkat çeken Ateş,"Bir dilin dil olabilmesinin en temel özelliği, o dilin gücü ile ölçülüdür. Dilin gücü için de bazı esaslar vardır. Bunlar dilin, en çok konuşan insan sayısı ile konuşulduğu coğrafyanın genişliği, dilin var oluş tarihi ile ve bıraktığı eserlerdir. Türkçe dünyanın en büyük dillerinden birisidir. Çünkü en büyük diller medeniyet dilleridir. Türkçe bir medeniyet dilidir." diye konuştu.

Türkçe'nin insanlığın var oluşu ile aynı yaşta olduğunu ifade eden Ateş, Türkçe'nin sayısal esaslara göre düzenlenmiş bir dil olduğunu vurguladı.

Murat Ateş, "Dilin matematiği olmalıdır. Matematiği olmayan hiçbir dil, medeniyet dili olarak kabul edilemez. Bu gün dil olma kabiliyeti olmayan ağız ve şiveleri dil diye dayatmanın emin olun hiçbir manası yoktur." şeklinde konuştu.

Edebiyat Haberleri