Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, gazetecilere yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi'nin kapılarının artık 24 saat hiç kapanmadığını söyledi.
Önemli bir dini mabedin sürekli açık tutulmasının olumlu tepkilerini almaya başladıklarını ifade eden Üzüm, şunları kaydetti:
" Selimiye Camisi daha önce yatsı namazından sabah namazına dek kapalı tutuluyordu. Yatsı namazından sonra gelen ziyaretçiler dışarılarda namaz kılıyorlardı. Gerçekten de üzücü bir durumdu. Bu duruma güvenlik tedbirleri de alınarak çözüm getirildi.Selimiye Camisi artık kapılarını ziyaretçilerine hiç kapatmıyor, hangi zamanda ziyaretçi gelirse gelsin camiyi gezebiliyor, ibadet edebiliyor. Selimiye ziyaret amacıyla seyahat edilen camilerimizdendir, çünkü cami mimarisi açısından zirvedir."
Selimiye Camisi hakkında
Edirne'nin ve Osmanlı'nın simgesi olan Selimiye Camisi, kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen alanda bulunuyor.
II. Selim'in emriyle 1568 - 1575'te yaptırılan cami, çok uzaklardan göze çarpan yapısı ve kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda bir şehircilik uzmanı olduğunu vurguluyor.
Kesme taştan yapılan ve iç bölümüyle bin 620 ve toplamda 2 bin 475 metrekarelik bir alanı kaplayan cami, mimarlık tarihinde, en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelendiriliyor.
Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında, şadırvanı, taş, mermer, çini, ahşap sedef gibi süsleme özellikleriyle dikkat çekiyor. Selimiye Camisi'nin mihrap ve minberi de mermer işçiliğinin baş yapıtlarından sayılıyor.
aa