Ancak temizlik şartlarına dikkat edilmediği takdirde, serinlemek hayatımızın kâbusu haline gelip sağlığımızı olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Özellikle havuzlardan bakteri kapıp, enfeksiyonlara yakalananların sayısı çok fazla... İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, havuzlarda başta temizlik şartlarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirterek birçok noktanın altını önemle çizdi.
Havuz yerİne ‘denİz’İ tercİh edİn…
“Havuz suyu yerine deniz suyunu tercih edin. Çünkü havuzlar insanların ortak kullandıkları bir alan olduğu için hastalık bulaştırmada etkili olabiliyor” diyen Dr. Karagözoğlu, şunları söyledi: “ Havuzların herkes tarafından bilinen çok önemli iki özelliği vardır. Biri çok kalabalık topluluğun bir arada bulunması; ikincisi de tüm vücuttaki floraların havuz suyuna geçmesidir. Havuza giren kişilerin burun florası, deri üzerindeki bakteriler, idrar yolu akıntıları havuz suyuna karışabiliyor. Bu tip floralar normal özelliklere sahipken, deri üzerindeki mantarlar, çok zararlı bazı bakteriler, yarası olanların yara üzerindeki bakterileri havuz suyuna daha kolay bulaşabiliyor. Çocuklar ve hassas cilt yapısı olanlara bu tür bakteriler daha çabuk zarar verebiliyor. Deniz serinlemek için tercihlerimizin başında yer almalıdır. Bu tür sağlık sorunlarına denizde pek rastlanmamaktadır. Çünkü denizin kendi dezenfeksiyon özelliği vardır. Bunun için deniz suyundan enfeksiyon kapmanız zordur.”
Çocuklarda daha çok dikkat gerekir
Dr. Karagözoğlu, “Havuzlarda büyükler kadar çocuklara da dikkat edilmelidir. Böyle yerlerde insanlar özen göstermiyorlar. Çocuk havuzlarında çocukların idrar yapmaları bulaşıcı hastalıklara dâvetiye çıkarıyor” diyerek sözlerin şöyle sürdürdü: “Bu konuda anne-babaların dikkat etmesi gerekiyor.Özellikle havuz iyi dezenfekte edilmemişse idrardaki hastalıklar bulaşabiliyor. Meselâ viral menenjitler havuz suyuyla daha çabuk bulaşabiliyor. Temiz olmayan havuzlara kesinlikle girmemek gerekiyor.”
Yeni Asya