18-19 Mayıs 2013 tarihlerine Diyarbakır’daydık. Gençlik Rehberi Ekseninde Gençlik Buluşmaları ile 4. Tüyap Kitap Fuarına Nesil Yayınlarının davetlisi olarak imza programına katılmak için gittiğimiz Diyarbakır’da, gerçekten çok dolu dolu iki gün yaşadık.
Risale Akademî Risale Gençlik, Gençlik Rehberi Ekseninde Gençlik Buluşmaları 18 Mayıs'ta Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde Hafız Mehmet Emin Mülayim Hocanın Kur'an tilaveti ile başladı. Sinevizyon gösterisinin ardından, Araştırmacı Yazar Nedim Sarı, Bediüzzaman’ın Diliyle Hz. Muhammed(ASV) başlıklı bir konuşma yaptı. Peygamberimiz ile ilgili konuşmasını yaptı.
Açış Konuşmaları, Diyarbakır Gönüllüleri Derneği adına Prof. Dr. Orhan Ayyıldız ile Risale Akademî Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek tarafından yapıldı. İsmail Benek'in ''makul, meşru ve müspet'' bir çerçeve içine yerleştirdiği gençlik modeli büyük bir ilgi ile karşılandı.
Diyarbakır Vali Yard. Cemal Hüsnü Kansız'ın toplantıya katılarak yaptığı güzel konuşmanın da toplantıya çok ayrı bir güzellik kattığını ifade etmeliyim.
Sevgi Şehri-Diyarbakır ifadesi çok güzel bir tanımlama oldu. Prof. Dr. Mehmet Aybak'ın verdiği "Gençlik ve bu zamanın iki dehşetli hali'' başlıklı konferans da, yapılan bu güzel faaliyete adeta damgasını vurdu. Zaman ve insanlarla ilişkilerimiz; iki dehşetli hal olan, sefahet (hissiyat-ı insaniye) ve dalaletin (enaniyet-i insaniye) bu zamanın insanlarına yüklediği bela, musibet ve ağırlıklar; çoğu zaman kıskançlık şeklinde tezahür eden enaniyetin insanların başına açtığı maddi ve manevi belalar, Risale-i Nur perspektifi ile çok güzel bir şekilde ve vukufiyetle ifade edildi.
Panel oturumlarının birincisini Prof. Dr. Nusret Şekerdağ yönetti ve Doç. Dr. Ahmet Yıldız, M. Akif Yazıcı, Yard. Doç. Dr. Levent Bilgi ve Mehmet Ali Bulut katıldı. Demokratik Katılım İçin Gençlik başlıklı konuşmasında Doç. Ahmet Yıldız ilginç tespitlerini dinleyiciler ile paylaştı. Gençlik Rehberi Temalarına değinen Yıldız, öncelikle gençliği bekleyen tehlikelerden kaçınmanın en önemli mesele olduğunu ve gençleri dini yönden duyarsızlaştırmak için cinselliğin yoğun bir şekilde kullanıldığını ifade etti. Ayrıca şu önemli noktalara da vurgu yapıldı: Namaz ve orucun da gençleri koruyan en önemli zırhlar olduğu göz ardı edilmemelidir. Fikre tevhid ve hayata istikamet, işin esasını formüle etmek için Üstad tarafından ifade edilmiştir. Hazreti Peygambere iman edenler arasında neredeyse ihtiyar yoktur. Çünkü ihtiyarların sabit fikirlerinden vaz geçmeleri çok zordur. Fakat sorgulayan, araştıran ve irdeleyen gençlerin çok sayıda iman ettiğini ve İslam'ın gençler eliyle yayıldığını unutmamalıyız.
Yrd. Doç. Dr. Levent Bilgi, Gençlerin büyüklere ihtiyacı olduğu gibi, büyüklerin de gençlere ihtiyacı var. Gençler ile yaşlılar arasındaki engellerin kaldırılması gerekir. Gençlerin, yaşlıların tecrübe ve bilgi birikiminden mutlaka en üst düzeyde yararlanmaları gerekir. Gazeteci-Yazar M Ali Bulut ise, gençliği bekleyen tehlikeler konusunda, görüş ve düşüncelerini açıkladı.
Panel oturumlarının ikincisi Arapça olarak gerçekleştirildi. İslam alemi ve gençlik konusunun konuşulduğu bu oturumu Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe yönetti. Bu oturuma Risale-i Nur'un tamamını Arapça olarak okuyan Ürdünlü Prof. Dr. Me'mun Cerrar da katıldı. Prof. Cerrar, Rabb'imiz Risale-i Nur'un tamamını Arapça'ya çevirmeyi İhsan Kasım Salihi'ye, hepsini Arapça olarak seslendirmeyi de bana nasip etti, diyerek şükrediyor.
Yine bu oturuma Suudi Arabistan'daki Seyyidler cemaatinden Es-Seyyid Muhamned Elmas da katıldı. Muhammed Elmas Risale-i Nur derslerini tam bir ilim meclisi manasında ve müzakereli bir şekilde yapan bir ekibin içinde. Bu ekibin yaptığı Nur dersleri çoğu zaman saatlerce sürüyor ve sabahlara kadar devam ediyor.
Sudan'dan Dr. Salim Hasan Muhammed de bu panele katılan konuşmacılar arasındaydı. Dr. Salim Sudan'da Risale-i Nur'a bir vakıf elemanı gibi hizmet eden bir Tıp doktoru ve bu ülkede Nurların üniversite öğrencileri arasında yayılması konusunda çok önemli hizmetlerde bulunuyor. Vurguladığı şu hususlar dikkat çekiciydi: ‘’Üstad zor olana talip olmuş ve imanlı bir gençlik yetiştirmiştir. Ayrıca Üstad her türlü soruyu cevaplayabilecek kabiliyette bir gençlik yetiştirmek konusunda çok büyük bir hizmet gerçekleştirmiştir.’’ Bu oturumdaki son konuşmacı da İslam alemini yakından tanıyan Said Özadalı oldu.
Akşam Eflatun Eğitim Köyünde çok kalabalık veli, öğrenci ve il dışından gelen misafirlerin katıldığı bir program düzenlendi. "Sahabelerin İzinde" isimli genç bir ekibin hazırladığı sinevizyon gösterisi büyük bir ilgi ve heyecanla izlendi. Gecede kaside ve ilahilerden oluşan çok güzel eserler icra edildi. Yine bu geceye damgasını vuran çok güzel bir hususu da zikretmeden geçmemek gerekir. Diyarbakır’da yapılan sistemli ve Risale-i Nur’un son yirmi beş senelik hizmetinin adeta bir geçit törenini andıran bu çalışma, büyük bir sevgi, takdir ve tebrikle karşılandı.
Bu sergide kırk kitaplık bir çalışma şeklinde tamamlanması planlanan ve inşallah başarı ile neticelenmesini umut ettiğimiz ‘’Risale-i Nur Eğitim Seti’’ çalışmasının, adım adım nasıl vücuda geldiğini ve şekillendiğini görmek mümkün. Geçmiş hizmet dönemlerinde yaşanan bazı zorluk ve güzelliklerin ustaca sergilendiği ve meşveret kayıtlarının da bir güzel numune olarak ibret nazarlarına sunulduğu bu çalışma, misafirler tarafından takdir ve duygu yoğunluğu ile gezildi.
Yine bu gecede güzel bir misafirperverlik misali olarak hazırlanan ‘’Lezzet Çarşısı’’ da, katılımcılardan tam not aldı. Bu çarşıda misafirler, Diyarbakır’ın ustalıkla hazırlanmış bütün lezzetlerini tatma imkânı buldular. Kuzu çevirme, çiğ köfte, gözleme, güzel tatlılar, dondurmalar, meyan şerbeti ve limonata bu lezzetlerden sadece birkaçı idi.
19 Mayıs Pazar günü yapılan Eğil ilçesi gezisi de bu güzel faaliyete bir başka maddi ve manevi bir güzellik kattı. Bu ilçemizde bulunan Hz. Elyasa, Hz. Zülküf ve Hz. Harun (AS) kabr-ı şerifleri ziyaret edildi, dualar edildi, Fatihalar okundu. Bu ziyaretlerin ardından Dicle Nehri üzerinde inşa edilen baraj gölünde yapılan vapur gezisi de, güzel bir teneffüs ve tenezzühe vesile oldu.
Öğleden sonra da biz saat 13.00’ten itibaren Diyarbakır 4. Tüyap Kitap Fuarı imza programına iştirak ettik. Burada kalabalık bir okuyucu ve dost kitlesi ile bir araya gelme, suallerine cevap verme ve sohbet etme imkânı bulduk. Sevgi şehrinin kasıtlı olarak farklı olarak gösterilmeye çalışılan sevgi dolu insanları ile sıcak ve samimi bir diyalog kurma fırsatını elde ettik.
Fuara BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Biz de Sayın Demirtaş’a ‘’Kürt Meselesi ve Said Nursi’’ kitabımızı imzalayarak takdim ettik. Sayın Demirtaş da, kitabımızı büyük bir nezaket ve samimiyet ile kabul etti. Kısa süren sohbetimizde Kürt Meselesinin en güzel ve hayırlı bir şekilde neticelenmesi konusunda karşılıklı olarak dilek ve temennilerimizi ifade ettik.
İki günlük Diyarbakır gezimizi, tatlı hatıralarla ve yepyeni bir ümit, heyecan ve şevk ile neticelendirdik. Bu güzel ve kadim Sahabeler Şehri Diyarbakır, yeni başlayan süreç ile artık geleceğe çok daha ümitvar bir şekilde bakıyor. Son yüzyılın büyük bir bölümünü çile ve sıkıntılarla geçiren bu güzel şehrimiz, artık hakiki ve kalıcı bir huzuru hak ediyor.
İnşallah, en kısa zamanda, hak ve hukuk zemininde.
Dualarımız, bu güzel şehrimiz için olacak.