Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Sezai Karakoç Paneli düzenlendi.
SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda yapılan panelde araştırmacı-yazar Şakir Diclehan ile akademisyen ve yazar Ersin Nazif Gürdoğan konuşmacı olarak yer aldı.
Araştırmacı-yazar Şakir Diclehan, panelde yaptığı konuşmasına şair ve yazar Sezai Karakoç’u tanıtarak başladı. Sezai Karakoç'un asıl özelliğinin yeni bir dille eserler yazması olduğunu belirten Diclehan, “Bu tür insanlar pek yoktur. Edebi ve bilimsel olarak Sezai Bey’i anlatmak bizim boynumuzun borcudur. Sezai Karakoç, büyük şehrin büyük fikir adamıdır. Bir insanın büyük olması için büyük şehirlerde yaşaması gerekir. Örneğin, Erzurumlu İbrahim Hakkı Marifet Name’yi yazmak için İstanbul'a gelmiştir” dedi.
Sezai Karakoç'un Marmara Kıraathanesi'nde akademisyenler ve yazarlar ile birlikte sabahlara kadar fikir teatisi yaptığını aktaran Diclehan, “Sezai Bey, Mehmet Çavuşoğlu ile saatlerce Marmara Kıraathanesi'nde şiir okurlarmış. Ayrıca Muzaffer Ozak ile de orada kendisinin derin muhabbetleri olmuştur” diye konuştu. Sezai Karakoç'un bilinen eseri Mona Roza şiirini Mülkiye'de okurken ikinci sınıfta yazdığını söyleyen Diclehan, Karakoç’un bu şiirden sonra döneminde büyük ölçüde tanınırlık sağladığını kaydetti.
Bediüzzaman’ı en güzel değerlendiren kişi
Karakoç’u ‘Bediüzzaman’ı en güzel değerlendiren kişi’ olarak nitelendiren Diclehan, “Sezai Bey hatıratlarında Bediüzzaman’ı cesur, ömrünü İslam'a adamış bir şahsiyet olarak niteler. Nitekim kendisinin ifadesiyle memleketi kurtaracak iki kişi vardır. Bunlardan biri Bediüzzaman Said Nursi, diğeri Necip Fazıl’dır" ifadelerini kullandı.
Karakoç düşüncede çığır açmıştır
Akademisyen ve yazar Ersin Nazif Gürdoğan da konuşmasında Sezai Karakoç’un sadece şairleri değil, Türkiye’nin bütün kesimlerini etkilemiş bir düşünür olduğunu belirtti. Sezai Karakoç’un edebiyatın yanı sıra düşüncede de bir çığır açtığını ifade eden Gürdoğan, “Sezai Karakoç özellikle kültür üzerinde çok durmuştur. Onun kitaplarına derinlemesine baktığımızda bunu görürüz” dedi.
Gürdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İslam medeniyeti iki dünya medeniyetidir. İslam’da, bizim kültürümüzde, dünya ya da ahiret ayrımı yoktur. Bunlar bir bütün olarak görülür. Hiçbir zaman ya kültür ya ekonomi denilmez. Hem kültür hem ekonomi denilir. Kültür ve ekonomi altın oranda harmanlanır. Bizim edebiyatımızda bunu Sezai Karakoç kadar şiirlerine taşıyan başka şair yoktur.”
Adayorum