Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nce (ESKADER) düzenlenen "Babıali Sohbetleri"ne katılan Dr. Şâkir Diclehan, Sezai Karakoç'un hayatını, edebi ve fikirsel dünyasını anlattı.
Timaş Kitapkahve'deki toplantıda konuşan Diclehan, çağımızın araştırma ve fikirsel üretim açısından sıkıntılı olduğunu, bu açıdan Babıali Sohbetleri'nin kıymetli olduğunu dile getirdi.
Sözlerine Sezai Karakoç'tan Naat okuyarak başlayan Diclehan, şunları söyledi:
"Sezai Karakoç'un asıl özelliği yeni bir dille eserler yazmasıdır. Bu tür insanlar pek yoktur. O bakımdan edebi ve bilimsel olarak Sezai beyi anlatmak bizim boynumuzun borcudur. Nitekim Sezai Karakoç, büyük şehrin büyük fikir adamıdır. Bir insanın büyük olması için büyük şehirlerde yaşaması gerekir. Örneğin, Erzurumlu İbrahim Hakkı Marifetname'yi yazmak için İstanbul'a gelmiştir."
Marmara Kıraathanesi'nde akademisyenlerin ve yazarların sabahlara kadar fikir teatisi yaptığını aktaran Diclehan, "Sezai bey, Mehmet Çavuşoğlu ile saatlerce Marmara Kıraathanesi'nde şiir okurlarmış. Ayrıca Muzaffer Ozak'la da orada kendisinin derin muhabbetleri olmuştur" dedi.
Sezai Karakoç'un Mona Roza şiirini Mülkiye'de okurken 2. sınıfta yazdığını ve o şiirden sonra döneminde büyük ölçüde tanınırlık sağladığını belirtti.
Karakoç'u Bediüzzaman'ı en güzel değerlendiren kişi olarak nitelendiren Diclehan, "Sezai bey hatıratlarında Bediüzzaman'ı cesur, ömrünü İslam'a adamış bir şahsiyet olarak niteler. Nitekim kendisinin ifadesiyle memleketi kurtaracak iki kişi vardır. Bunlardan biri Bediüzzaman Said Nursi, diğeri Necip Fazıl'dır" ifadesini kullandı.
Etkinliğin moderatörü Mehmet Nuri Yardım ise konuşmasına başlamadan Bediüzzaman'ın öğrencisi Mehmet Kırkıncı'nın vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederek, "Mehmet Kırkıncı hoca bize çok güzel şeyler anlattı. 88 yaşında vefat etti. Allah bizi o güzel yollardan gidenlerden eylesin" dedi.
Yardım, "Sezai Karakoç, şiirin ötesinde bir mütefekkir, fikir ve dava adamıdır. Ömrünü davasına adamış biridir. Dr. Şâkir Diclehan hoca Sezai Bey'le ilgili ilk eseri yazarak, üstadı anlamamızı sağlamıştır" diye konuştu.
Diclehan, etkinliğin ardından sahaflık konusunda yöneltilen soruları yanıtladı.