Siber suçlar artıyor, pek çok suç artık dijital ortamda da var

Hırsızlık, dolandırıcılık, soygun, terörizm, sabotaj, şiddet, istismar, taciz ve kaçakçılık gibi pek çok suçun dijital ortama taşındığını belirtildi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavide Demirci, hırsızlık, dolandırıcılık, soygun, terörizm, sabotaj, şiddet, istismar, taciz ve kaçakçılık gibi pek çok suçun dijital ortama taşındığını belirterek, "Tanımadığınız kişilerden gelen e-postalara karşı şüpheci yaklaşın ve hemen açmayın. Herhangi bir internet sitesine girmeden önce güvenli mi sorusunu durup düşünüp öyle tıklayın" dedi.

ESOGÜ'de düzenlenen "Bilinçli İnternet Kullanımı ve Siber Suçlar" konulu etkinliğe öğretim üyeleri, emniyet mensupları, öğrenciler ve konuklar katıldı. ESOGÜ Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavide Demirci, akıllı telefonlar sayesinde internetin elimizin her an altında olduğunu vurgulayarak, "Günümüzde interneti haber, gazete, dergi okuma, haber indirme, alışveriş yapma, oyun, film, müzik, görüntü indirme veye oynatma, internet bankacılığı, iş arama, iş başvurusunda bulunma ve benzeri sebeplerle kullanıyoruz. Akıllı telefonlar sayesinde internet her an elimizin altında hazır beklemekte. İnternet hayatımızı kolaylaştırdığı kadar zorlaştırabiliyor da. Hemen hemen her gün medyada gençlerimizin internet sitelerinde farklı şekillerde kandırıldıklarını, kötü niyetli kişilerin tuzaklarına düştüklerini televizyon kanallarındaki haberlerde izliyoruz. Gazetelerden okuyoruz. Bu etkinlikte amacımız gençlerimizi internetteki tehlikelere ve siber suçlara karşı onları uyarmak ve bilinçlendirmektir" dedi.

"SİBER SUÇLARIN SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"

Dünyada ve Türkiye'de internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte siber suçların sayısının da her geçen gün artış gösterdiğini belirten Doç. Dr. Cavide Demirci, bilişim teknolojileri kullanılarak işlenen suçlara siber suçlar dediklerini söyledi. Hırsızlık, dolandırıcılık, soygun, terörizm, sabotaj, şiddet, istismar, taciz ve kaçakçılık gibi pek çok suçun dijital ortama taşındığını hatırlatan Demirci, "Bilişim suçlarının işlenme sebepleri arasında şunları sayabiliriz; internetin tüm kullanıcılara açık olması, kişisel bilgilerin internet ortamında kullanılması, ağların alt yapılarının iyi olmaması, güvenlik açıkları, yasalardaki eksiklikler, kişisel bilgilerin kötü niyetli kişiler tarafından kullanılması, yeterli sayıda denetleyici kurumların bulunmaması, var olan kurumların yetersiz kalması ve paylaşımların özgür bir o kadarda kontrolsüz olması. Bilinçsiz internet kullanan gençlerimizi internette farklı tehlikeler bekliyor. İnternet ortamında kişiler değişik konularda fikirlerini serbestçe söyleyebilirler. Paylaşımlar özgür, bir o kadarda kontrolsüzdür" diye konuştu.

"GÜVENLİ Mİ DİYE DÜŞÜNÜN"

Etkinliğe katılan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Demirci, internetin tamamen güvenilir olduğunun düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Arkadaş arama sitelerinde de dikkatli olunması gerektiğini anlatan Demirci, sözlerine şöyle devam etti:

"Arkadaş arama sitelerine dikkat edip, her sitede ve chat ortamında tanıştığınız kişilere kendi resimlerinizi ve kişisel bilgilerinizi vermeyin. Tanımadığınız kişilerden gelen e-postalara karşı şüpheci yaklaşın ve hemen açmayın. Herhangi bir internet sitesine girmeden önce güvenli mi sorusunu durup düşünüp öyle tıklayın."

Konuşmanın ardından Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı bir polis memuru gerçek hayatta yaşanan olayları anlattı. Öğrencilere karşılaşacakları sorunlar anlatılırken, dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

iha

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri