Narlı, " 'Kimin gücü kime yeterse' şeklinde bir anlayış olduğu gibi, şiddet gören insan kendisine kızmaya başlıyor. Kendisine kızan insan gücünün yettiği diğer bir insana şiddet uyguluyor." dedi.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Kadın Platformu, 'Aile ve Şiddet' konulu Uluslararası Aile Konferansı'nın 2.sini Harbiye İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriyor. 24 Kasım günü başlayan ve bugün açıklanacak bildirge ile sona ermesi beklenen konferansın bugünkü açılış konuşmasını Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nilüfer Narlı yaptı. Narlı konuşmasında aile içi şiddet konusuna değindi. Yaptıkları bir gözlemi paylaşan Narlı, şiddet gören bir kadının kendi çocuğuna şiddet uyguladığını anlattı. Narlı konuşmasına şöyle devam etti: "Buradaki şiddet sarmalında en çok zarar gören yine kız çocukları. Kız çocuklarına daha farklı bir değer veriliyor toplumda. Özellikle kız çocuklarının daha fazla hırpalandıklarını söyleyebiliriz. Zongundak'ta yapılan küçük bir çalışma var. Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencileri yaptı. Orada, özellikle ailenin ilk büyük kız çocuğunun daha fazla intihar ettiğini, intihara eğiliminin olduğunu gören bir çalışma; çünkü aileden çok fazla baskı görüyor. Hem ev işlerine destek olması açısından, belki de anne baba daha genç. O yüzden çocuk yetiştirmedeki eksikliklerinden dolayı. Bu çalışmalara baktığımız zaman gördüğü şiddet aile içi iletişimi de olumsuz etkiliyor. İnsan kaynağı olan kadın şiddet görüyor ve hasta ediyoruz. O hasta kadın da aile içi iletişimi bozuyor ve çocuklar çok daha fazla şiddete maruz kalıyor. Kendileri de enstrüman olarak şiddet kullanıyorlar. Toplumsal şiddetin de yatkınlığını görüyoruz. Hatta kadına karşı şiddeti toplumsal şiddetten ayırmadan bakarak araştırmalarımızı gerçekleştirmemiz gerekir."
Narlı'nın konuşmasının ardından konferansa ara verildi. Konferansın öğleden sonraki oturumunda sonuç bildirgesinin açıklanacağı öğrenildi.
Cihan