Tuğba Öcek'in haberi:
Türkiye’de gençler arasındaki şiddet eğilimi giderek artıyor. Şiddet olaylarının sık yaşandığı lise ve ortaokullarda öğretmenler çaresiz kalıyor. Turnuvalar döneminde okuldaki şiddet olaylarının azaldığına dikkat çeken öğretmenler, öğrencilerin faaliyetler ve spora yönlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile birlikte gerçekleştirdiği “Akran zorbalığı araştırması” okulda şiddetin ne kadar yaygın olduğunu ortaya çıkardı. Türkiye’deki 12 farklı bölgede yaklaşık 10 bin öğrenciyle yapılan araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 61’i haftada en az bir defa ve hemen hemen her gün şiddet görüyor. Yani 10 lise öğrencisinden 6’sı her gün şiddete maruz kalıyor. Yüzde 28’i ise yılda, dönemde ve ayda en az bir defa şiddet gördüğünü ifade ediyor. “Hiç şiddet görmedim” diyenlerin oranı ise yüzde 10. Bu da her 10 öğrenciden 9’unun şiddete uğradığı anlamına geliyor. 59 genel, anadolu, endüstri meslek, kız meslek ve imam-hatip liselerinde okuyan 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri üzerinde yapılan araştırmada şiddet görenin aynı zamanda şiddet uyguladığı ortaya çıktı. 9 bin 564 öğrenci üzerinde yapılan araştırmada bu öğrencilerin yüzde 50’si hemen her gün, yüzde 34’ü yılda, dönemde ve ayda en az bir defa şiddet uyguluyor. Yüzde 16’sı ise şiddete hiç bulaşmıyor. Öğrencilerin karşılaştığı şiddet türleri yüzde 26 fiziksel, yüzde 13’ü dışlanma, yüzde 35’i eşyalara zarar verme ve yüzde 20’si de cinsel şiddet şeklinde sıralandı. Uygulanan şiddet türlerinin başında yüzde 29’la alay etme geliyor. Diğer yandan yüzde 18,3’ü fiziksel, yüzde 13,6’sı dışlama, yüzde 6,7’si eşyalarına zarar ve yüzde 12,1 de cinsel olmak üzere akranlarına şiddet uyguluyor. Şiddet uygulayıcısı olarak 12. sınıflar ön plana çıkıyor. Araştırmada en çok şiddetin yaşandığı okul türü olarak endüstri meslek lisesi başı çekerken en az şiddetin yaşandığı okullar ise kız meslek liseleri ile imam hatip liseleri oldu.
Kavgaların sebepleri ise incir çekirdeğini doldurmayan şeyler. Bazen sosyal medya da kavga sebebi olabiliyor. “Neden benim hakkımda bunu paylaştın?” diyerek öğrenciler kavga çıkarabiliyor.
İstanbul’da bazı okulların deprem tehlikesi sebebiyle tadilata alınması ve 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesiyle bina sıkıntısı yaşandı. Bu duruma liseler ve ortaokulların birleştirilmesi ya da 3 farklı kademenin aynı binada bulunması ile çözüm getirildi. Ancak öğretmenler, bu durumun da şiddeti artırdığını söylüyor. Bu okullarda lise öğrencileri ortaokul öğrencilerine, ortaokuldakiler de ilkokuldakilere şiddet uyguluyor. Büyükler küçüklerin önünü kesiyor, tuvalete göndermiyor, para alıyor.
Zaman