Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Kadın Platformu’nun İs-tanbul’da düzenlediği uluslararası “Aile ve şiddet” konferansının ikinci gününde konuşan İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Fatma Benli, şiddetin tüm dünyanın sorunu olduğunu vurguladı. Benli, şiddet ya da töre cinayetlerinin Batı’da tutku cinayetleri olarak isimlendirildiğini belirterek dünyadaki kadınların yaklaşık dörtte biri ila üçte birinin eşlerinin şiddetine maruz kaldığını dile getirdi. Hokkaido Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasutaka Machimura da Japonya’da şiddetin 10 yılda arttığını belirtti. Uzmanlar, çözümün aile içi iletişimi sağlamaktan geçtiğine dikkat çekti.
AB ülkelerinde yaklaşık 230 milyon kadının 30-40 milyonunun şiddete maruz kaldığını belirten Fatma Benli, “International Campaign Against Honour Killings’in (ICAHK) verilerine göre de dünyada yılda ortalama 5000 kadın namus cinayetine kurban gidiyor.” dedi. Şiddete maruz kalan kadınların fiziksel ve ruhsal sağlıklarının ciddi olarak bozulduğuna dikkat çeken Benli, “Kadınların yüzde 24’ü, maruz kaldığı fiziksel veya cinsel şiddet nedeniyle yaralanıyor. Şiddet gören kadınların yüzde 33’ü yaşamlarının herhangi bir döneminde intihar etmeyi düşünüyor. Yüzde 12’si de intihara teşebbüs ediyor. Kadının yaşadığı şiddet, diğerlerine göre 4 kat daha fazla intihara teşebbüsünü artırıyor.” şeklinde konuştu. Benli, eşler arası iletişimsizlik, eşlerin ailesiyle sorunlar, çocuklarla ilgili sorunlar, kıskançlık, özellikle erkeğin içki kumar gibi alışkanlıkları ve aldatma gibi nedenlerin etkili olduğunu kaydetti. Ailelerde eşitliği ve eşler arası saygıyı destekleyen pek çok geleneksel ve dini inancın olduğuna dikkat çeken Benli, “Peygamberimiz (sas)’in ya da hiddetiyle meşhur halifelerin özel hayatları ile ilgili pek çok vakanın bilinmesine karşın, eşlerine şiddet gösterdiklerine dair en ufak bir rivayet yok.” diye konuştu.
Prof. Machimura da Japon toplumunun son zamanlarda yaşadığı ekonomik, siyasi, toplumsal değişikliklerin aile ilişkisinde, aile bilincinde ve Japon aile geleneğinde de değişimlere sebep olduğunu belirtiyor. Prof. Machimura, Japon hukuk sisteminde ceza hukuku ve özel hukukun birbirinden ayrı olduğunu belirterek, aile içi şiddette uygulanan yasal işlemleri anlattı. Konferansta konuşan araştırmacı-yazar Hümeyra Şahin ise üniversitelerin bünyelerinde oluşturacakları insan hakları hukuku uygulama-araştırma merkezlerinde aile içi şiddet konusuna çözüm sunacak bilimsel panel, sempozyum ve çalıştaylar düzenleyerek bu sürece katkıda bulunacaklarını ifade ediyor.
Zaman