Psikolog Deniz erden, "Şiddetin uygulandığı evlerde büyüyen çocukların yüzde 74’ünün büyüdüklerinde aile bireylerine şiddet uyguladıklarını gözler önüne seriyor." dedi.
Acıbadem Bursa Hastanesi’nden Psikolog Deniz Erden, ruh sağlığının beden sağlığı kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Eşler ve aile bireyleri arasındaki çoğunlukla ev içerisinde yaşanan şiddet türünün 'aile içi şiddet' olarak tanımlandığını belirten Psikolog Erden, "Aile içi şiddet günümüzde çoğunlukla erkek tarafından kadına yönelik şiddet olarak görülüyor. Ancak aile içindeki şiddete sadece kadınlar değil bir o kadar çocuklar da maruz kalıyor. Erkekler aile içi fiziksel şiddete nadiren maruz kalırken, daha çok eşleri tarafından psikolojik şiddete maruz kalabiliyor. Kadına veya çocuğa karşı şiddet yüzyıllar boyunca toplumlar tarafından 'normal' bir durum olarak görülüyor. Kadının ve çocuğun ailenin reisi olarak kabul edilen erkeğe: çocuğun ise ebeveyne mutlak bağlılık ve onun davranış modeli olarak seçtiği modellere kusursuz ve sorgusuz olarak uymaları kabul görülüyor. Evin erkini elinde tutan erkeğin karısına ve çocuğuna uyguladığı şiddet ve baskı bir terbiye modeli olarak karşımıza çıkıyor." diye konuştu.
ŞİDDETTEN EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR
Resmi makamlara iletilen aile içi fiziksel ve cinsel şiddeti içeren vaka sayısı her ne kadar çoksa, bir o kadar vaka sayısının bildirilmediğinin tahmin edildiğini anlatan Psikolog Deniz Erden, aile içindeki karşılaşılan psikolojik şiddet, ekonomik şiddet davranışlarının çoğunun dışarıda adı bile anılmadığını söyledi. Erden şunları kaydetti: "Zaman içerisinde aile içi şiddete maruz kalan kadın ve çocuklarda birçok psikolojik sıkıntılar ve hastalıklar ortaya çıkıyor. Daha da ilginç olan durum bu şiddetin yarattığı sorunlar bir sonraki nesilde de devam ediyor. Pek çok araştırmada şiddetin uygulandığı evlerde büyüyen çocukların yüzde 74’ünün büyüdüklerinde aile bireylerine şiddet uyguladıklarını gözler önüne seriyor."Şiddetin çeşitleri hakkında da bilgi veren Psikolog Deniz Erden, fiziksel şiddeti; 'tokat atmak, tekmelemek, yumruklamak, hırpalama, saçını çekme, boğazını sıkma ve sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakma' şeklinde tanımladı. Erden, 'psikolojik şiddeti de 'Bağırmak, korkutmak, küfür etmek, tehdit etmek, hakaret etmek, ailesi ile görüştürmemek, kıskançlık bahanesiyle devamlı kontrol altında tutmak, sürekli başkaları ile kıyaslamak ve kimlerle görüşeceği konusunda sürekli baskı yapmak' olarak değerlendirdi. Erden, 'para vermemek veya kısıtlı para vermek, ailenin tasarrufları gelir giderleri konusunda bilgi vermemek, istemediği işte zorla çalıştırmak veya çalışmasına izin vermemek, aileyi ilgilendiren ekonomik konularda eşinin fikrini almadan tek başına karar verme'nin de ekonomik şiddet olduğunu dile getirdi.
Cihan