"Sigara, bütün insanlığı etkileyen çok önemli bir psikososyal sorundur"

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla SBÜ tarafından düzenlenen programa katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, sigaranın sadece kullanan kişiyi değil, toplumu da etkilediğini belirtti.

Erbaş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) tarafından İstanbul’da düzenlenen programa katıldı.

Programda, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’a, "Tütün Bağımlılığı" ile mücadelede üstlenmiş olduğu güçlü liderlik dolayısıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl tarafından "Onur Ödülü" ve tablo takdim edildi.

Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Külliyesi’nde düzenlenen programda konuşan Erbaş, İslam, insanoğlunun hem bu dünyadaki hem de ahiretteki mutluluğu için birtakım kurallar vaz ettiğini ifade ederek, Diyanet İşleri Başkanlığının da din hizmeti sunarken, dinin ilk muhatabı insanı merkeze alarak bu gayeye yönelik hizmetler yürüttüğünü söyledi.

Erbaş, göreve geldiği günden itibaren insanın dünya ve ahiretteki mutluluğunu engelleyecek unsurlara karşı bir bilinç, tavır ve farkındalık oluşturmanın gayreti içerisinde olduklarını belirterek, "Bugün burada bulunma sebebimiz olan sigarayla mücadele konusu da bu gayretimizin en önemli ve özel yönünü oluşturmaktadır" dedi.

Sigaranın dünyamızda yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerin başında geldiğini ifade eden Erbaş, "Dünyadaki yetişkin nüfusun 1/3’üne tekabül eden 1,1 milyar sigara tiryakisinin varlığı maalesef bunu teyit etmektedir. Bu yönüyle sigara, sadece kullanan kişiyi ya da toplumu değil, bütün insanlığı derinden etkileyen çok önemli bir psikososyal sorundur." diye konuştu.

"Türkiye’de 100 bin kişiyi öldüren bir madde için, bu katildir, demek zor bir şey mi?"

Erbaş, tüm uyarı ve alınan önlemlere rağmen sigaranın can almaya devam ettiğine işaret ederek, "Sigara, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybettiğine, diğer bir ifadeyle sigaranın her dört saniyede bir kişiyi öldürdüğüne dair açıklaması durumun vahametini gözler önüne sermektedir" ifadelerini kullandı.

"Kim, bir insanı haksız yere öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür" buyurulduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, "Peki, sadece Türkiye’de 100 bin kişiyi öldüren bir madde için bu katildir, demek zor bir şey mi? delillerimiz var. Diğer taraftan, sigaranın sadece insan sağlığına çeşitli zararlar vermekle kalmayıp aynı zamanda aile bütçesine ve ülke ekonomisine de büyük oranda zarar verdiği bilinen bir gerçektir. Müslümanın hayatını etkileyen her meselede olduğu gibi sigara konusunda da yüce dinimiz İslam’ın bu meseleye yaklaşımı önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

"Kıyasen sigaraya haram diyen alimler her zaman olmuştur"

Sigaranın zararlarını anlatmakla da sorumlu olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

Bu noktadan hareketle söylememiz gerekir ki, çok geç dönemlerde ortaya çıkması ve mahiyetinin zamanın şartları çerçevesinde tam ve kesin olarak bilinememesi sebebiyle başlangıçta sigara hakkında herhangi yerleşik bir görüş oluşmamıştır. Ancak bu zararlı alışkanlığın dinî hükmü konusunda âlimler arasında etkileri günümüze kadar süren yoğun tartışmalar yaşanmış, hakkında farklı hükümler verilmiştir. Bu tartışmalar, Kur’an ve Sünnette doğrudan doğruya, ismini anarak yasaklayıcı bir hüküm olmamasından kaynaklanmıştır. Bir kısmı tahrimen mekruh demiş, bir kısmı haram demiştir. Kıyasen sigaraya haram diyen alimler her zaman olmuştur. Bunu yaparken, hükmü Kur’an ve sünnette açıkça beyan edilmemiş bir mesele olan sigara kullanımı hakkında, konuyla alakalı Kur’an ve sünnet literatürünü taramışlar ve sonuçta haramlık hükmünü, ilgili ayet ve hadislerin ışığında vermişlerdir.

"Sigaranın zararları ittifakla dile getiriliyor"

Erbaş, sigaranın sağlığa zararlı olduğunun ittifakla dile getirildiğine dikkat çekerek, "Hatta bazı muasır âlimlere göre tedricen intihar kabul edilen, malı boş ve faydasız yere harcayarak israfa sebep olan bir maddedir. Ayrıca dinimizde, kişinin kendisine, başkalarına ve çevreye verdiği zarar itibarı ile 'habâis' olarak adlandırılan çirkin ve hoş görülmeyen şeyler zümresindendir. Yeri gelmişken belirtmeliyim ki, yüce dinimiz İslam’daki emir ve yasaklar; din, can, akıl, nesil ve mal olmak üzere beş temel hususu koruma amacına matuftur." diye konuştu.

"Allah’ın yeryüzündeki halifesi olarak yaratılan ve eşref-i mahlûkat şeklinde tarif edilen insanı bağımlılık yoluyla bu temel vasfından uzaklaştıran, onu aciz bir varlık hâline getiren sigaranın haram olduğunu bir kez daha buradan söylüyorum" diyen Başkan Erbaş, "Hem fertlere hem topluma sayısız zararı dokunan sigaranın, haram olduğunu ifade ettikten sonra bir Müslüman olarak dinî hassasiyet taşıyan vatandaşlarımızın sigaraya mesafe koyup başlamadıklarını, başlayanların da bir şekilde bırakmak için uğraş verdiklerini görmek bizi oldukça memnun ediyor. Mutlu ediyor. Çünkü inançlı insan kolay kolay haram işlemeye, el uzatmaz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Hayat Haberleri