Köksal, dünya genelinde akciğer kanserinden dolayı yılda 50 bin insanın hayatını kaybettiğini ifade ederek, sigaranın zararlarına vurgu yaptı.
Kahramanmaraş Sağlıklı Hayat Derneği (SAHADER) tarafından düzenlenen ‘Sineye Saplanan Hançer Sigara’ konulu panel, Eczacılar Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelin açılışında konuşan SAHADER Başkanı Dr. Mustafa Çolak, sigaranın insanların sinesine saplanan zehirli bir hançer olduğunu vurgulayarak, vatandaşları daha bilinçli hale getirmek için bu tür organizasyonların büyük önem arz ettiğini belirtti.
Panel Yöneticisi olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemi Atilla da Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2020 yılına kadar 10 milyon insanın tütün ve tütün ürünlerinden hayatını kaybedeceğine dikkat çekti.
KSÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurhan Köksal ise katılımcılara tütün ve insan sağlığı ile ilgili bilgiler verdi. Her 8 saniyede bir insanın tütün ve tütün ürünlerinin yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini kaydeden Köksal, sigaranın özellikle gırtlak ve akciğer kanserine yol açan bir etken olduğunun altını çizdi. Akciğer kanserinden yılda 50 bin insanın hayatını kaybettiğini anlatan Köksal, sigaranın kalp damar hastalıkları, cilt hastalıkları, ağız- diş hastalıkları gibi birçok hastalığın da tetikçisi olduğunu ifade etti.
Panelde konuşmacı olarak yer alan Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fikret Mazı da konunun ekonomik boyutu üzerinde durdu. Dünyada 1,3 milyar insanın sigara tiryakisi olduğunu dile getiren Mazı, Türkiye’de ise bu rakamın 20 milyon olduğunu kaydetti. Dünyada kişi başına düşen tütün miktarının 1 kilogram olduğunu aktaran Mazı, bu konuda da Türkiye’deki rakamının 1,5 kilogram olduğunu belirtti. Mazı, Türkiye’nin dünyada sigara kullanımında dördüncü sırada yer aldığını da vurguladı.
TİRYAKİLER BIRAKMAK İSTİYOR
Türkİye, şu anda dünyada sigara üzerinde en yüksek özel tüketim vergisi (ÖTV) olan 14’ncü, en çok tütün kullanan 16 ülke arasında en yüksek ÖTV olan 2. ülke durumda bulunuyor.
17,3 milyon tiryakinin son vergi artışları nedeniyle 16,7 milyon kişiye, maktu verginin 3,1 TL, nispi verginin yüzde 65 olması durumunda ise 16,3 milyona gerileyeceği hesaplanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Chicago Illinois Üniversitesi tarafından hazırlanan ‘’Tütün Kontrolü Ekonomisi ve Tütün Mamullerinin Vergilendirilmesi’’ konulu raporundan derlenen bilgilere göre, Türkiye’de 13-15 yaş grubu çocukların yüzde 8,4’ü tütün ve tütün mamulü kullanıyor. Erkek çocukların yüzde 9,4’ü günde ortalama 13 sigara, kız çocukların yüzde 3,5’i ortalama 11 sigara içiyor. Gençlerin üçte ikisi sigarayı bırakmak istiyor.
İÇENLERİN SAYISI AZALACAK
2009 yılında uygulanan 2,05 TL ve yüzde 58 nispi vergi ortamında 17,3 milyon tiryakinin, Ocak ayından itibaren uygulanan vergiler sonucu 16,7 milyon kişiye gerileyeceği hesaplanıyor.
Halen sigara içenlerden sigara yüzünden hayatını kaybedecek olan 6,93 milyon kişinin, 6,78 milyon kişiye gerileyeceği ifade edilirken, sigara içen sayısındaki azalmanın da 590,6 bin kişiye ulaşması bekleniyor. Sigara nedeniyle hayatını kaybedeceklerin sayısında da 165,4 bin kişilik gerileme olacağı tahmin ediliyor.
Gelecekte sigara içmesi beklenen kişi sayısının 5,98 milyona, gelecekte hayatını kaybedeceklerin sayısının 2,39 milyona gerileyeceği, gelecekte sigara içenlerin sayısındaki azalmanın 437,7 bine, gelecekteki ölüm oranlarındaki azalmanın ise 175,1 bine, toplam ölüm sayısının ise 340,5 bine gerileyeceği hesaplanıyor.
Yeni Asya