Muharrem Gökçen'in haberi
Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde üç yıldır devam eden kapalı yerlerde sigara içme yasağı, 19 Temmuz'da kahvehane ve lokanta gibi yerleri de kapsayacak. Manisa İl Tütün Kurulu, bu konuda üç yıldan beri yaptığı çalışmaları sinevizyon eşliğinde anlattı. Sağlık Bakanlığı Müşaviri Mine Tuncer'in hazır bulunduğu toplantıya Vali Yardımcısı ve İl Tütün Kurulu Başkanı Gürhan, İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Tütün Kurulu Koordinatörü Tuncay Özer, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AnaBilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşin Şakar ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Uzmanı Faruk Gülpınar katıldı.
İlk olarak konuşan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Özer, İl tütün Kurulu'nun, sigara yasağının uygulanması konusunda üç yıldır yaptığı çalışmaları anlattı. Ardından kürsüye gelen Vali Yardımcısı Gürhan ise sigaranın zararlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gürhan, "Bir sigara, 4 bin çeşit zararlı madde içeriyor. Bunların 260 tanesi kanserojen. Siz de bunları para vererek alıyorsunuz. Bu, intiharın bir çeşididir. Ayrıca aldığınız her nefesle bu zararlı maddelerin yüzde 80'ini dışarıya vererek çevrenizi de zehirliyorsunuz." dedi.
Müşavir Tuncer de İl Tütün Kurulu'nun Manisa'daki çalışmalarından övgüyle söz etti. 15 yıllık sigara bağımlısı olduğunu fakat üç yıl önce bıraktığını anlatan Tuncer, "Zamanında yanında sigara içtiğim annelerden helallik istiyorum. Babamı, sigaradan kaynaklanan bir hastalık sebebiyle 6 ay önce kaybettim. Kayınvalideme, hiç sigara içmediği halde kayınbabamın içtikleri yüzünden stent takıldı. Karşımızda çok zalim bir sektör var. Ülke genelindeki bağımlılık oranı yüzde 30. Gerekirse tıbbi destek almalı, bir an önce bu illetten kurtulmalıyız. Ülkemiz yılda 25 milyar dolar turizm geliri elde ediyor, 20 milyar dolar tütüne veriyor." şeklinde konuştu.
İl Sağlık Müdürü Tay ise dünyada sigara yüzünden hayatı kaybedenlerle ilgili rakamlar aktardı. Dünyadaki ölümlerin yüzde 30'unun sigaraya bağlı hastalıklardan meydana geldiğine değinen Tay, şunları söyledi: "Ölen her üç insandan birinde sigaranın etkisi var. Türkiye, sigara tüketiminde Avrupa'da üçüncü, dünyada yedinci sırada. Son yıllardaki kanuni düzenlemeler sonucunda, yüzde 33,5 civarında olan sigara içme oranının 2010'da yüzde 20'lere düşürülmesi hedefleniyor. Bu da her yıl 35 bin kişinin ölmesinin engellenmesi demektir. Her yıl 20 bin dolar olan sigara harcamalarından 5 bin dolar tasarruf demektir."