Sigara ile savaş çalıştayda masaya yatırıldı

Türkiye’de kapalı alanlarda sigara ve diğer tüm tütün ürünlerinin tüketilmemesine yönelik yasanın uygulanmasında yaşanan sorunlar “Tütün Kontrolü Denetimlerinde Neredeyiz” başlıklı çalıştayda ele alındı.

Çalıştayda, dumana yılda yaklaşık 40 milyar lira ödeyen ve ortalama her 3 yetişkinden birinin sigara ile diğer tütün ürünlerini tükettiği Türkiye’de kapalı mekanlarda tütün ürünleri tüketilmesiyle mücadelenin röntgeni çekildi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi’nde 25 Şubat Perşembe günü gerçekleşen çalıştaya İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, İstanbul İlçe Kaymakamları, İstanbul Valiliği İstanbul Halk Sağlığı Üyeleri ve İl Tütün Kontrol Kurulu Üyeleri ile Türkiye Sigarayla Savaş Derneği üyeleri katıldı.

Çalıştayda 2015 yılında sigara içme yasağına uyulup uyulmadığına ilişkin Türkiye çapında 351 bin 698 denetim yapıldığı, 344 bin 791'inde bir diğer ifadeyle yüzde 98.6'sında ihlal tesbit edilmediği açıklandı.

Denetimlerde 4 bin 290 kişinin yasağa aykırı davranarak sigara içtiğinin belirlendiği ve para cezası kesildiği kaydedildi.
Sigara içme yasağını ihlala eden yerlerin başında kafe, çay ocağı, bilardo salonu ve bowling salonlarının geldiği, bunları sırasıyla birahane, bar, disko ve lokanta/restoranların izlediği belirtildi.

2015 yılında sigara yasağını ihlal eden 4 bin 907 yer arasında 8 ihlal ile hastane ve özel sağlık kurumlarının geldiği bildirildi.

Çalıştaya ev sahipliği yapan İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Tütün endüstrisinin, tütün kontrolündeki çabaları bozma ve yıpratma girişimlerine rağmen ülkemizde mücadelede sevindiren gelişmeler kaydedilmiştir. Ancak Tütün endüstrisinin tütün kontrolü çabalarında olumsuz etkilere yol açacak faaliyetleri de tüm hızıyla devam ediyor.” dedi.
Sigarayla savaşmada ilk günkü kararlılığın sürdüğünü vurgulayan Dr. Aydın, “Sigara dünyada yok oluncaya kadar sigarayla savaşacağız. Ve biz bu mücadeleyi Allah’a ibadet eder gibi yapıyoruz. Tüm yasaklamalara rağmen sigara yasağının delindiğini de görmekteyiz. Nargile bu konudaki en çarpıcı örneği oluşturuyor. Gençler arasında gittikçe popülerleştirildi. Nargile gençlere çok masum sergileniyor. Sigarada nikotin varken nargilede hem nikotin hem de bağımlılık yapan kimyasallar var. Gençler nargile partisi yapıyor. Bu büyük bir problem” şeklinde konuştu.
“SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ROLÜ BÜYÜK”
Çalıştayda söz alan İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, “Sigarayla mücadele konusunda geçen yıllara göre daha iyi durumdayız ve kısa sürede önemli yol aldık. Alınan bu yolda sivil toplum kuruluşlarının kamuya desteği ve halkı bilinçlendirmedeki başarısı da etkin rol oynamıştır. Bu mücadeleye destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“YILDA 300 BİN DENETİM YAPILIYOR
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği 4207 Sayılı Yasanın uygulanmasında yaşanan tespitler üzerine konuşan İstanbul Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Mecit Alemdar Türkiye genelinde yılda 300 bin, İstanbul özelinde ise 30 bin denetim yapıldığını kaydetti.

Alemdar sözlerine şöyle devam etti:
“Denetimler sırasında sahada birçok olumsuzluk yaşıyoruz hatta bu durum şiddette maruz kaldığımız zamanlarda oluyor fakat buna rağmen 2015 yılında 4907 ihlal tespit edilmiş ve gerekli işlemler yapılmıştır. Hastaneler bünyesinde faaliyet gösteren sigara bırakma polikliniklerinde bağımlılıktan kurtulmaya yardımcı ilaçlar mevcut ve halka bunu duyurmada daha etkin rol oynamalıyız.”

Çalıştayda söz alan İstanbul’un Büyükçekmece İlçesi Kaymakamı Mustafa Hulusi Arat, sigara yasa dışı madde olarak kabul edilmesi gerektiğini savundu.

Kaymakam Arat, şöyle konuştu:

“Sigarayla savaşan kurumların artık detayları bırakması gerekmektedir. Benim önerim sigaranın kendisine, üretimine, tüketimine ve legal tüketim maddesi olmasına karşı savaş açılsın. Kısa zamanda olmasa da uzun vadede bu yöntemin işe yaradığı görülecektir. Bunun haricinde ise yapılanlar istatistiki göz boyama. İstatistikler çok şey söyler ama can alıcı noktaları göstermezmiş. Bir diğer konu cezalar etkili ve caydırıcı olmaması. İstatistiklerde denetimlerde yüzde 1.5 ihlal tespit edilmiş, gerçekçi olmak gerekirse toplumda her türlü kurala karşı direniş var ve kalıcı, kemikleşmiş denetim ekipleriyle de bu işlerin çözüme kavuşacağını düşünmüyorum.”

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Toplum Haberleri