Sigarayla Savaşanlar Vakfı (SSV) Başkanı Sevgi Aksu, bağımlılık meydana getiren bütün maddeler arasında, sağlığı ve hayat dengesini bozan, en fazla ölüm ve hastalıklara sebep olan maddenin sigara olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tarafından geçen yıl yapılan Küresel Gençlik Tütün Araştırması’nın Türkiye’de öğrenciler arasında sigara kullanma alışkanlığının arttığını ortaya çıkardığını kaydeden Aksu, artışın kız öğrenciler arasında daha fazla olmasının da dikkat çekici olduğunu vurguladı. Aksu, gelişmiş ülkelerde sigara tüketiminin giderek azaldığını, fakir ve gelişmekte olan ülkelerde ise sigara tüketiminin giderek arttığını dile getirerek, şöyle konuştu: ‘’Sigaraya başlama yaşı, ülkemizde 10 yaşın altına kadar inmiştir. Bu, büyük bir tehlikeyi açıkça göstermekte. Türkiye’de 2003 yılında 13-15 yaş grubundaki kız öğrencilerden yüzde 3,5’i sigara kullanırken, 2009’da bu rakam 5,3’e yükselmiştir. Bu artış, sigara endüstrisinin yeni hedef kitlesinin kadınlar ve gençler olduğunun bir göstergesi. Sigara üreticileri gençler ve kadınlar üzerine çalışıyorlar ve faaliyetlerini özellikle bu müşterilere yönelik gerçekleştiriyor. Kadınlar için özel olarak üretilmiş, paketinde standart dışı janjanlar olan veya normalden daha ince ya da filtresinde delikler bulunan sigaralar bu faaliyetlere örnek olarak verilebilir.’’
REKLÂM KAMPANYALARI
AYNI araştırmanın, tütün endüstrisinin çocuk ve gençlere yönelik doğrudan ve gizli reklâm kampanyalarına devam ettiğini de ortaya çıkardığını savunan Aksu, öğrencilerin yüzde 29.2’sinin ‘’gazete ve dergilerde sigara reklâmları gördüklerini’’, yüzde 11.6’sının ‘’üzerinde sigara firmalarının logosunun bulunduğu giyecek, kalem veya çantaya sahip olduklarını’’ ifade ettiklerini kaydetti. Aksu, dünyanın en çok sigara içen ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, yabancı sigara üreticileri için halen yatırımlarını sürdürdükleri cazip bir pazar konumunda bulunduğunu anlattı. Tütün ya da sigara içiminin sağlığa olan zararlarının yanında ekonomiye olan zararlarının da azımsanmayacak boyutta olduğunu ifade eden Aksu, geçen yıl ekonomik krize rağmen Türkiye’de sigaraya 15 milyar dolardan fazla para harcandığını sözlerine ekledi.
Yeni Asya