Pınar Kaman'ın haberi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Nazmi Bilir, Rus ruletinde ölüm ihtimalinin 6'da bir, sigarada ise 6'da 3 olduğunu söyleyerek, tiryakileri uyardı.
Yasal düzenlemeler sayesinde 2001 yılından bu yana sigara kullanımının yüzde 11 azaldığını belirten Bilir, buna rağmen Türkiye'nin hâlâ dünyanın en çok sigara içilen 10 ülkesi arasında olduğunu aktardı.
Türk Toraks Derneği'nin 12. yıllık kongresine katılan Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Bilir, 'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'dan Türkiye'nin kıvanç duyması gerektiğini ifade etti. Dünyada sadece 13 ülkede bu kapsamda kanun bulunduğunu anlattı. Yasa ile denetim mekanizmasının da işletilmesi gerektiğinin altını çizerken kurallara uyulmaması halinde cezalandırmanın ilk seferde yapılmasının önemine işaret etti. Bu yapılmadığı takdirde kural ihlalinin tekrar edeceğini vurguladı. Prof. Bilir, Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 13 olduğuna değinerek, "Ülkede 20 milyon kişi, yani yetişkin yaş grubunun üçte biri sigara içiyor." dedi. Sigarayı 'Rus ruletine' benzeten Prof. Bilir şunları kaydetti: "Rus ruletinde ölüm ihtimali 6'da 1'dir. Sigara ruletinde ise 6'da 3'tür. Sigara ruleti, Rus ruletinden 3 kat daha tehlikeli."
Alkolü bırakmak, ömre ömür katıyor
Alkol tüketiminin daha düşük olduğu ülkelerde insanların ömrünün 1,5 yıl arttığı belirlendi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)'nün 'Sağlık Sistemi İncelemeleri Türkiye' raporuna göre alkol tüketimi, birçok hastalık için risk faktörü. Türkiye'deki alkol tüketiminin diğer OECD ülkelerinden daha düşük seviyede seyretmesi bu konuda bir avantaj olarak görülüyor. 2006'da kişi başına 1,2 litre olan tüketim, örgüt ortalamasının yüzde 15'inden daha az. Tahminlere göre Türkiye'nin düşük seviyedeki alkol tüketimi yaşam süresine, yaklaşık 1,5 yıl ekliyor. Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı ise Türkiye'deki yaşam süresinin son 45 yılda yükselerek, OECD ortalamasına (71,8) yaklaşması.
Zaman