Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından yapılan bir araştırma, kahvehanelerde sigara içilmesinin erkeklerin sigarayı bırakmasında en büyük engellerden biri olduğunu ortaya koydu.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren genişletilmiş sigara yasağı öncesinde İstanbul'daki bir mahallede yer alan kahvehanelerde araştırma yapıldı.
Araştırmaya katılan erkekler, günlük aktiviteleri sırasında sigaradan kaynaklanan sağlık sorunlarını belirgin olarak yaşadıklarını ve bu nedenle de sigarayı bırakmak istediklerini ifade etti. Ancak araştırma, erkeklerin, çocukları ve eşleri tarafından da sigarayı bırakmaları için desteklenmelerine rağmen, sigarayı bırakamamalarındaki en büyük engelin kahvehaneler olduğunu ortaya koydu.
Araştırmaya göre, sosyal yaşamın bir parçası olan kahvehaneler, erkeklerde sigarayı bırakmanın önünde ciddi bir engel oluşturuyor.
Zamanının büyük bir bölümünü kahvehanelerde geçiren ve ağırlıklı olarak emekli ve işsizlerden oluşan araştırma katılımcıları için ''sigara içmek'', kahvehanelerde sosyal açıdan var olmanın temel koşullarından biri olarak algılanıyor. Bu nedenle bu bireyler, kahvehane dışındayken sigara içmiyor olsa bile, kahvehanede geçirdiği süre boyunca sigara içerek kahvehanede hakim olan normlara uyum gösteriyor.
Araştırmaya katılan bazı katılımcılar, kahvehanede maruz kalınan yoğun sigara dumanı nedeniyle sigarayı bırakma motivasyonlarının düştüğünü belirtirken, bazı kişilerin kahvehanelerde sigara dumanından kaçamayarak nasılsa dumana maruz kalacaklarını bildikleri için sigarayı bırakmayı gerekli görmediklerini ifade etti.
Araştırmaya katılan ve sigara içen erkeklerin bir bölümü sigara yasağını desteklerken, sigarayı bırakma yönünde özellikle ailesinden destek alan, bırakma yönünde güçlü motivasyonu olan bireyler, yasağın sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat oluşturacağını ve bırakmayı kolaylaştıracağını düşündüklerini belirtti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen MÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Pınar Ay, sigara yasağının, kahvehanelerde sigara içme yönünde olan akran baskısını ortadan kaldırmada, özellikle sigarayı bırakma niyeti olan bireylerde bir fırsat oluşturduğunun izlendiğini belirtti.
Pek çok bireyin sigarayı bırakma yönünde motive olduğunu, ancak bu motivasyonun sigarayı bırakma davranışına dönüşebilmesi için yasalar yoluyla desteklenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Ay, ''Bu doğrultuda 19 Temmuz 2009'dan itibaren genişletilerek yürürlüğe giren sigara yasağı bu desteği sağlamada önemli bir etkendir'' ifadesini kullandı.
Bugün