Bahçelievler'deki poliklinikte kurulan merkezde göğüs hastalıkları uzmanlarının yanı sıra psikiyatrist ve psikologlar da tiryakileri tedavi ediyor
Sağlık Bakanlığı sigarayla mücadelesini daha da etkili hale getirdi. Bakanlık, 25'i İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelindeki 232 sigara bırakma polikliniğinde sigarayı bıraktırma ilaçlarını ücretsiz olarak vermeye başladı. 2 aydır devam eden ilaçlı tedavi, sigarayı bırakmada başarı oranını gün geçtikçe yükseltiyor. Bakanlığın hedefi yaklaşık 300 bin kişiye ilaçla sigarayı bıraktırmak. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, "Sigarayı bırakmaya karar verenlere 300 bin ilacı ücretsiz vereceğiz. SGK ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu ilaçların SGK kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi. İlaçlı sigara tedavisini ilk uygulayan polikliniklerden biri ise Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bahçelievler Semt Polikliniği Sigara Bırakma Merkezi. Burayı diğer polikniklerden ayıran bir özellik ise sigarayı bırakmak isteyenlerin göğüs hastalıkları uzmanı, psikiyatrist ve psikolog gözetiminde bağımlılıktan kurtarılması süreci. Sağlık Bakanlığı, parası olanların sigarayı bırakmak için yaklaşık 180 lira vererek, denediği ilaçlı yöntemi ücretsiz hale getirdi. İki ayrı sigarayı bıraktırma ilacı, ancak göğüs hastalıkları uzmanının bu ilaçları yazması durumunda veriliyor. Yani, bu ilaçlara ulaşmak o kadar da kolay değil.
HEM İLAÇ HEM PSİKOTERAPİ
Diğer polikliniklerin haricinde psikolog eşliğinde sigara bıraktırma muayenelerinin de yapıldığı merkezde, amaç sadece ilaçlı tedavi değil. Bağımlılıkları daha yüksek sigara tiryakilerinin ise hem ilaç hem de psikoterapi eşliğinde sigarayı bırakması hedefleniyor. Başhekim Yardımcısı Adnan Develioğlu, "Bizim polikliniğimiz 1 yıldır sigara bıraktırma hizmeti veriyordu. Ama 2 aydır sigarayı bıraktırma ilaçları da kullanılıyor. Çok ince detaylar dikkate alınarak başlanan bir tedavi yöntemi uyguluyoruz" dedi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Nursel Vardaloğlu, sigara bıraktırma polikliniğinde tam bir sigara savaşçısı gibi çalışıyor. Başvuranlardan önce akciğer filmi, solunum fonksiyon testi, kan testi istiyor. Sonra bağımlının sigara geçmişini ayrıntısına kadar öğreniyor. Bir form doldurtuyor. Ve bağımlılık derecesini 0-10 puan arasında verilen rakamlarla ölçüyor. Formları dolduran Dr. Vardaloğlu, sigara bağımlısı konusunda Bakanlığı bilgilendiriyor. Tiryakinin 2 sigara bıraktırma ilacından hangisini kullanabileceğine ya da ilaçla değil psikoterapiyle sigarayı bırakabileceğine 10 gün içerisinde karar verip, düzenlemeleri yapıyor. Ayrıca 2 ilacın yan etkileri ayrıntılı bir şekilde belirtiyor. Tiryaki ilacı aldığına dair kağıt imzalıyor. Dr. Vardaloğlu, Psikiyatrist Tonguç Demir Berkol ve Psikolog Batuhan Küçükserat, tiryakileri birlikte sigara bağımlılığından kurtarıyor. Poliklinikte salı ve perşembe günleri göğüs hastalıklarında muayeneleri, çarşamba ve cuma günleri psikoterapileri yapılıyor.
AMAÇ SİGARAYI BIRAKTIRMAK
Dr. Vardaloğlu, önümüzdeki günlerde grup terapisine de başlayacaklarını belirterek, "Sigarayı bırakanlar oldukça mutlu oluyoruz. Grup terapilerine de başlayınca bağımlılar sorunlarını daha iyi paylaşacak. Grup terapilerine gelmeyeni ilaç tedavisinden çıkarmak için yaptırım uygulayacağım. Bu kapsamda sigaranın yol açtığı zararlar da tespit ediliyor. Kaç kişide KOAH var. Kaç kişide kanser olgusu ya da şüphesi var. Bunların hepsi belirleniyor. 2 ayda 40 bağımlıya sigarayı bıraktırdım" dedi.
BAKANLIK TİRYAKİLİĞE SON VERMEDE KARARLI
Genel Müdürü Seracettin Çom, 2 ay önce başlayan uygulama ile dünyada etkisi kanıtlanmış 2 sigarayı bıraktırma ilacından yaklaşık 300 bin adet satın aldıklarını ve bunları doktor gözetiminde tedavide ücretsiz verdiklerini söyledi. Çom "Bakanlık, sigarayı bırakmak için müracaat eden kişilere hemen bu ilaçları vermiyor. Bağımlının muayenesinden çıkan sonuçlara göre diğer tedavilerle bırakamayacağı anlaşılırsa, ilaç veriliyor. Hedef, 300 bin kişiye sigarayı bıraktırmak. SGK'nın bu ilaçları ödeme kapsamına alması için görüşmeler sürüyor" dedi.
Sabah