Akdeniz Üniversitesi tarafından geliştirilin su tutmayan yüzey kaplaması ile önümezdeki yıllarda araçlarda silecekler tarih olacağa benziyor.
Bilim dünyasında hergün yeni bir gelişme yaşanıyor.
Akdeniz Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje sayesinde su tutmayan nano teknolojik yüzey kaplaması geliştirildi.
Geliştirilen yüzey kaplaması, camdan seramiğe, seramikten ahşaba kadar birçok alanda kullanılabilecek. Bu yöntemle su, yüzeyde civa gibi kayıyor ve yüzey su tutmuyor.
Nano teknolojik malzemeler içeren yüzey kaplaması örneklerine göre oldukça farklı.
İnsan Sağlığına Zararlı Değil
Akdeniz Üniversitesi Teknopark Nanoen Ltd.Şti. Temsilcisi Nedim Erinç, "Bizim geliştirdiğimiz malzemede flor yok. Bu açıdan insan sağlığına zararlı değil. Dünyada ilk... Bizim içine koyduğumuz antibakteriyel ajanlar sayesinde uygulanan yüzey hem su tutmuyor, hem geç kirleniyor, hem kolay temizlenebiliyor, hem mikrop üretmiyor" dedi.
Su tutmayan kaplamanın daha çok araç camlarında kullanılması planlanıyor. Sadece camları değil, aracın gövdesi de nano teknolojik kaplamayla örtüldüğünde artık "arabam çizildi" derdinde kurtulmuş olacaksınız.
Antibakteriyel maddeler içeren yüzey kaplama maddesi çok farklı bir alanda da kullanılabilir özellik taşıyor. Nedim Erinç, "Bugünlerde domuz gribi var. Bunu bir yüzeye uygulayıp bir iki dakika bekleyip o yüzey birkaç ay mikrop barındırmız hale geliyor" dedi.
TRT