Simit Bagel'a meydan okuyor

Amerikalıların sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olarak adlandırdıkları, Bagel'a rakip Türk simidi oldu.

ABD'nin ünlü dergisi New York Magazine bu haftaki sayısında, New York'ta Manhattan'da satılmaya başlayan Türk simidinin artık Bagel'a meydan okuduğunu yazdı.

New York Magazine, Bagel'ın artık ciddi bir rakibi olduğunu belirterek, "Türk Simidi artık Manhattan'da,New York'ta simge haline gelmiş Bagel üreticileri kendilerini kollayıp artık daha dikkatli olmak zorunda diye yazdı. Dergi, Tarihi Güllüoğlu'nun Manhattan'da şube açmasının ardından Amerikalıların Türk simidi ile tanıştıklarını belirterek, Türk simidinin tadının, Amerikalıların çok sevdiği Bagel ve Pretzel arasında bir tadı olduğunu yazdı. Dergi, okuyucularına, Türklerin Bagel'a meydan okuyan simidini tatmak ve Türk usulü simit-çay keyfini yaşamak için Güllüoğlu'na uğrayın çağrısı yaptı.

BAGEL NEDİR?
Bagel'ın ilk kez Polonya'da ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Polonyalı göçmenlerin ABD'ye ayak basmasının ardından ülkeye tanıştırdıkları Bagel'ın tadı kısa sürede tüm ülkede yayıldı. Önceleri Musevilerin açması olarak tanınan Bagel, daha sonra ABD ve Kanada'da yaygınlaştı. Başta New York ve Kaliforniya eyaletlerinde olmak üzere çok tüketilen Bagel, kısa sürede tüm ülkenin ortak damak tadlarından biri oldu. ABD'lilerin Bagel'ı çok sevmesiyle, pazar çok büyüdü ve Bagel tüketimi milyar dolarlarla ifade edilmeye başlandı, yüzlerce firma ülkede dondurulmuşundan, fırından anında sıcak servisi yapılan Bagel franchise zincirlerine kadar yatırım yaptı. Bagel, maya, un, şeker, tuz ve sudan yapılan bir çeşit açma olarak tanımlanıyor.

Bagel'ın susamlı, çörekotlu, sarmısaklı, soğanlı, haşhaşlı çeşitleri ve Türkiye'deki simit saraylarına benzeyen işletmelerde, ortadan ikiye kesilip ısıtılarak satılıyor. En yaygın olanı da tereyağlı ve içinde krem peynir olanı. İngiltere'de ise Bagel, içine biftek, tavuk ve ya ton balığı konularak sandviç olarak yeniliyor. Bagel'in dünyadaki benzerleri, Türkiye'de açma ve simit, Rusya'da bublik ve sushki, Çin'de Naan, Avusturya'da Beugel olarak adlandırılıyor.
Sabah

Edebiyat Haberleri