Sınav heyecanını yenmenin yolları (ygs kazanma yolları)

23 Mart Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi uzmanlar öğrencilere dikkat ve konsantrasyonun püf noktalarını aktardı.

YGS kazanmanın püf noktaları burada. YGS kazanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken kurallar. YGS nasıl kazanılır. YGS için ÖSYM'nin tavsiyeleri neler oldu.

Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi uzmanlar öğrencilere dikkat ve konsantrasyon kazanmanın püf noktalarını aktarıyor. Alanya Özel Ufuk Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmen Ali Kayaalp, öğrencilere sınav sonrasında başına geleceklerin cevabını kurgulamayla değil, soruları cevaplayama çalışmalarını tavsiye etti.

Sınavda başarılı olmanın iki yolu olduğuna dikkat çeken Kayaalp, sınav öncesi hazırlıklar ve sınav başladıktan sonra sonuna kadar olan aşama olduğunu ifade etti. Bugüne kadar herkes kendi imkanları içinde elinden gelen her şeyi yaparak sınava hazırlandığını kaydeden Kayaalp, torbanın ağzının sıkı bağlanmasının da çok önemli olduğunu söyledi. Bugüne kadar herkes kendi imkanları içinde elinden gelen her şeyi yaparak sınava hazırlandığını belirten Kayaalp, sınav sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Sınav içindeki stratejiye dikkat çeken Kayaalp, sınav süresi olan 160 dakikanın iyi değerlendirilmesinin belki on iki yıla bedel olabileceğini aktardı.

Kaayaalp, bu zamana kadar öğrenilen bilgilerin, verilen emeklerin kolayca heba edilmemesinin sınav içi dikkat ve konsantrasyonu toplamayla direk ilgisinin olduğunu söyledi. Bazı öğrenciler aşırı sınav stresi yaşarken bazılarının da bir o kadar umursamaz ve sıradan davranarak emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydeden Kayaalp , "Sınavın gerçek değerinde algılanmalıdır. Umursamazlık tavrının yanlış olduğu gibi kişilik, karakter, başarı-başarısızlık ölçüsü, adam olacak çocuk, olmayacak çocuk gibi her şeyi ölçen bir sınav olarak görüp varlık yokluk meselesi olarak algılamak da çok yanlıştır." dedi.

YGS'de ezberci olmayan, esnek düşünebilen, yorum yeteneği yüksek, heyecan ve stres yönetimini iyi yapan adaylar daha şanslı olduğuna dikkat çeken Kayaalp, "Kaybetme sebebi sadece yetersiz bilgiden değil, bilgilerini yerinde, zamanında kullanamadıklarından dolayıdır, sınav sonuçları açıklandıktan sonra çoğu öğrencinin yanlış cevapları karşısında yaşadıkları şaşkınlık bunun en büyük göstergesidir. Bunun en büyük nedeni de konsantrasyon ve dikkat eksikliğidir. Öğrenci soruyu iyi anlayıp doğru cevabı bulmak yerine, sınav sonrasında başına geleceklerin cevabını kurgulamayla meşgul olmaktadır. Lütfen sınavda, sınav sonrası savunmanızı değil soruları cevaplamaya çalışınız. Zamanı iyi değerlendirmek için soruları turlama tekniğiyle çözünüz. Her branşın kolay, orta, zor soruları vardır. Sorular kolaydan sora sıralanmış değildir, en kolay soru birinci soru da, sonuncu soru da olabilir. Zor sorular daha yüksek katsayıya sahip değildir. Cevabı paragrafta arayınız sadece soru cümlesinde isteneni bulmaya çalışınız. Sınavı, o iki buçuk saati sadece sorulara harcayanlar kazanacaktır." diye konuştu.

İşte YGS anında ve öncesinde yapabilecekleriniz:

UNUTMA BU SADECE BİR SINAV

Her ne yaşamış ve yaşayacak olursan ol, bu sınavın sonucu neleri belirleyecek olursa olsun. Unutma bu sadece bir sınav.

Cumartesi artık ders çalışma. Kafana takılanlar varsa göz atabilirsin. Cumartesi'nin keyfini çıkar, rahat ol istediklerini yap ve tabi abartma.

Akşamdan sınavda yanına alacaklarını hazırla. Sınav giriş belgen ve kimliğin yanında olsun. Kalem, silgi, kalemtıraş, su ve şekeri ÖSYM sana verecek.

Sınava sabahı kahvaltı için farklılık yapma. Her sabah ne yediysen sınav sabahı da onu ye. Özellikle iyi geçen deneme sınavlarını hatırla o sabahlar ne yediysen benzer bir kahvaltı yapmak iyi gelecektir.

KENDİ PERFORMANSINA ODAKLAN

Sınav sabağı okul bahçesinde ve sınav anında sınıfta; Türkiye derecesi yapacak öğrenciler de olacak, sınava zorla giren, tek bir soru çözmemiş, girmiş olmak için girenler de, ortalama çalışmış öğrenciler de. Bu nedenle sınav öncesi ve sırasında kimin ne yaptığına, nasıl davranışlar sergilediğine, bölümler arası geçişi senden önce ya da sonra yapmasına takılma, yorumlama. Kendi performansına odaklan.

Kaygılanırsan kaygını kontrol edebileceğini unutma. Olumlulara odaklanıp, nefes egzersizleri ile sakinleş. Boş ver herkesi. Sen elinden geleni yaptın ve harika bir sınav süreci yaşayacaksın.

Bugüne kadar en iyi yaptığın denemelerde hangi teknikleri kullandıysan bu sınavda da aynılarını kullan. Şimdi değişiklik yapman doğru değil.

Zorlandığın soruda şunlar olabilir; bilgi eksikliği, dikkatsizlik, okuma hatası, çok zor/eleyici bir soru ya da o an için anlayamıyor/yorumlayamıyor olabilirsin daha fazla takılmadan boş bırakarak diğer soruya geç.

Her sorunun standart bir çözüm süresi var; sorularla kavga etme. Normal sürende çözüme yaklaşamadıysan hemen o soruyu işaretleyerek diğer soruya geç.

EN AZ %75'İNİ ZATEN YAPARSIN

Sorulara önyargılı yaklaşma. Yapabildiklerin zaten belli, önemli olan zorluk derecesi, turlamaya bak, acele etme. Geçen yıl YGS- Matematik sorularının yaklaşık zorluk dereceleri %30 kolay, %30 normal, %30 zor ve %10 çok zor şeklindeydi. Yani %60'lık bir kısmı rahatlıkla yapıp, zor kısmın da en az yarısını yaptığında yaklaşık %75'lik bira başarı zaten gösterebilirsin ve sen zaten daha fazlasını yapabilirsin.

Alanınla ilgili sorulara öncelik ve ağırlık ver, kalan zamanını diğer alanlara ayır.

Yanında mutlaka saat olsun ve bölüm geçişlerinde ya da merak ettikçe mutlaka zamanı kontrol et.

Koyu renkli, altı çizili, olumsuz ifadeli sorularda ayrıca dikkatli ol. Acele etme.

YORULDUĞUNA MOLA VER

Sınav sırasında hangi bölümde, sınavın kaçıncı dakikasında olursan ol; bunaldığında, dikkatini toparlamakta zorlandığında; bırak kalemi, dik otur, birkaç kez derin nefes al, gerin, omuzlarını kollarını hareket ettir, gözlerini ovuştur ve 30-40 saniyeni alacak bu yenilenme ile sınavına daha iyi bir şekilde devam et.

Bu arayı ve teknikleri bölüm geçişlerinde de mutlaka uygula.

5 cevap şıkkından dördüne yanlış diyerek eleyip üzerini çizemediğin sürece cevabı asla doğrudan işaretleme. Tek tek yanlışla demiyorum, sadece diğerlerinin neden doğru olamayacağını sanki öğretmenin sana anlatıyormuş gibi kendi iç sesinle konuş.

İki şık arasında kalmak da bir başarıdır ancak emin olmadığın sürece işaretleme yapma. Ya doğru çıkarsa dediğini duyuyorum ve ben de sana yanlış çıkarsa 0,25 doğrunun gereksiz yere çöpe gideceğini ve seni binlerce kişi geri atacak bir hata yapmış olacağını hatırlatıyorum.

KENDİNE GÜVEN

Bugüne kadar belli bir başarı gösterdin bu sınavda da en az o kadar başarılı olabilirsin, kendine güven ve herhangi bir deneme sınavı rahatlığında soruların etrafında dolaşarak nasıl çözeceğine karar ver.

Şimdi bu önerilerin tümünü okumuş olan sen arkana yaslan ve Pazar günü sabahından itibaren neler yaşayacağının, sınav anının hayalini kur ve istediğin gibi geçecek, harika bir sınav deneyimini zihninde yaşayarak rahatla. Hepinize başarılar diliyorum.

 

ÖSYM'DEN YGS GİRİŞ BELGELERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA:

                                                                                                  DUYURU
                                                                                             (13 Mart 2014)

                                              2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS): Sınava Giriş Belgelerinin Edinilmesi

23 Mart 2014 tarihinde yapılacak 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2014-YGS) başvuran adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlanmıştır.

Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren 2014-YGS Sınava Giriş Belgesini, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile 13 Mart 2014 tarihinde saat 14.00’ten itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden edineceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidir. Adaylar İnternet’ten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır.

Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

Bugün

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri