Bu hafta sonu 1 milyon 810 bin aday, sınavların ilk basamağı olan YGS'ye girecek. Öğrenciler artık son çalışmalarını bitirmek üzereler. Sınav öncesi öğrencilerin psikolojik olarak hazırlanması, ailelerin onlara destek vermesi, başarı anlamında önemli görülmektedir.
Sınav zamanı yaklaştıkça öğrencilerde birtakım paniklemeler gözlenecektir. Ailelerin bu konuda sabır ve anlayış göstermeleri gerekmektedir. "Mutlaka kazanmalısın" baskısı öğrencide sınav kaygısını oluşturur. Ailelerin yapmaları gereken ise çocuğumu rahatlatayım düşüncesiyle her zamankinden daha farklı davranış sergilememeleridir.
Sınava girecek adayların daha sınav olmadan sonuçlara odaklanmaları onları motivasyon anlamında olumsuz etkileyebilmektedir. Adayların "Ya sınavı kazanırım ya da hayatım mahvolur, deneme sınavları istediğim gibi geçmedi sınavım da kötü geçecek, sınavda heyecanlanacağım." türü sonuca endeksli düşünceler beyni kilitleyeceği gibi doğru akıl yürütmesini de olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Bundan dolayı "Sınava kadar strateji kazanmaya devam edeceğim, sınavda da elimden gelenin en iyisini yapacağım, sınav her şey demek değil, hayatta başka alternatifler olabilir." tarzında iç diyalog geliştirmeleri adayları psikolojik olarak rahatlatacaktır.
Sınav günü yapılması gerekenler
Sınav öncesi evden çıkmadan sınavla ilgili belgeler son kez kontrol edilmeli ve mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Kahvaltının fazla sulu olmamasına, glikoz ağırlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Sınavda giyilecek elbisenin yeni olmasından çok rahat olmasına dikkat edilmelidir. Her türlü ihtimale karşı bir miktar para bulundurulmalıdır.
Adaylar, sınavdaki olası başarısızlıkları kendi kişilikleriyle ilişkilendirmekten vazgeçmelidir. İnsanda stres oluşturan şartlar ve problemler değil, problemlere bakış açımız ve getirdiğimiz çözüm yollarıdır. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de bir sınav gerçeği vardır. Sınav stresi ile sınavları ortadan kaldırarak değil, sınavlara bakış açıları değiştirilerek baş edilebilir. Sınavlar, zekâ veya kişiliklerin ispatlandığı bir alan değildir.
Puanlamada LYS'nin katkısı daha fazla olacak
Sınav sisteminin en önemli avantajı telafi edilebilir özelliğinin olmasıdır. Bundan dolayı ilk aşama sınavında iyi veya kötü netice almak o kadar anlamlı olmamaktadır. Çünkü sistem gereği YGS, LYS ve okul başarıları ile bir bütünlük arz etmektedir. YGS'den elde edilen puanın MF, TM ve TS puanlarının en çok yüzde 30-35'ini oluşturduğunu, geri kalan yüzde 60-65'i olan daha büyük payın LYS'den elde edileceğini unutmamalıdır. Örneğin; geçen yıl 30 bininci olan adayların LYS'den sonra yerleştirme puanlarında 15 bininci hatta 10 bininci oldukları gözlenmiştir. Bundan dolayı adaylar YGS'de ellerinden gelenin en iyisini yapmalı, daha sonra da çalışmalarına hızlanarak devam etmelidir.
Sınava bir iki gün kala ne yapmalı?
Sınav öncesi sınav olunacak yeri görmek sınav kaygısını azaltacaktır.
Cumartesi günü ağır hareket gerektirecek bedensel ve zihinsel etkinliklerden uzak kalınmalıdır.
Sınav heyecanı uyandıracak konuşmalardan uzak durulmalıdır.
En iyisi rahat bir biçimde gezebilme, sevdiklerinizle sohbet etmek ve bolca moral depolamaktır.
Akşam yemeğinin hafif olması, susatacak cinste olmaması önemlidir.
Akşam fazla geç olmamak kaydıyla dinlenmeye geçilmelidir.
Uykusu gelmeyen adayların heyecanlanmasına gerek yoktur. Son olarak sadece hatırlatıcı bazı konulara bakılabilir.
Sınav öncesi dikkati artırmaya yönelik çokça kahve içmek, reçetesiz uyarıcı ilaçlar almak adaylarda beklenmedik komplikasyonlara neden olabilir.
Faruk Ardıç -FEM Dershaneleri Rehberlik Yayın Merkezi
Zaman