Sınavlarda Başarıya Götüren 2 Psikolojik Faktör

Sınavlarda başarıya götüren bu 2 önemli psikolojik faktörden haberiniz var mıydı?

ınavlarda Başarıya Götüren 2 Psikolojik Faktör

Ülkemizde eğitim-öğretim ve personel alımları noktasında oldukça yüksek sayıda sınavlar uygulanıyor. Bu sınavlar; bazen eğitim hayatını bazen de iş hayatını etkiliyor. Yani her ikisi de doğrudan hayatımızı etkisi altına alan faktörler olarak karşımıza çıkıyorlar. Bu noktada hayatımızın tümüne etken olan bu faktörlerin, en iyiye yönelimini nasıl gerçekleştiriyoruz, bizi her iki kulvarda da başarıya götüren psikolojik etmenler neler olabilir desek, şu 2 psikolojik faktör acaba aklımıza gelir miydi?

1. İşaretleme yaparken kararsız kalmayın, en kötü karar; kararsızlıktan iyidir:

Sınavda herhangi bir soru üzerinde; iki şık arasında kaldığınızı varsayalım. Şıklardan bir tanesi ağır basıyor, ancak diğeri de olabilir şeklinde düşünüyorsunuz. İşte tam bu noktada kararsız kalmayın, ağır basanı işaretleyin. O soruya tüm sorulara göz gezdirene kadar bir daha geri dönmeyin.

Peki bu neden bu şekilde uygulanmalı?

Sınavlarda ağır basan şıkkı işaretleyip, bir sonraki soruya geçmek; vakit problemi yaşamanıza engel olur. Üstelik doğru cevabı işaretlemişken, yanlışa çevirmenize de engel olur. Ancak tüm soruları gördükten sonra halen kararsızsanız; o zaman sorunun üzerinde tekrar düşünmeye başlayabilirsiniz.

2. Mutlak doğruculuk:

Her sorunun mutlak bir doğrusu var. Doğru tek olduğu halde o soruda halen bir cevaba kesinlikle doğru diyemiyorsanız, vakit kaybetmeyin. Yanlış bir işaretleme yapmadan o sorudan uzaklaşın. Daha sonra vakit kalırsa tüm soruları gördüğünüzde belki o soruya geri dönme fırsatınız olur.

Mutlak doğruculuk ne kaybettirir?

Soruların çözümü noktasında muhteşem bir kararsızlığın içine kendinizi atmayın. Dakikalarınızı harcamak yerine, bir sonraki soruya geçin ve bu şekilde farkı kapatmaya çalışın. Unutmayın ki dakikalarınızı harcadığınız o soru hatalı bir soru da olabilir. Dolayısıyla şıkların bu denli zor ve mantıksız geldiği sorularla vaktinizi ve zihninizi yıpratmayın.

Kpsscafe

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri