Galası gerçekleştirilen Hür Adam filmini sinema eleştirmenleri değerlendirdi. Genel olarak beğenilen filmin eksik yönlerini de dile getirdiler...
Atilla Dorsay: Film işlevini tümüyle yerine getiriyor
Filmin artıları ve eksileri var. Temelde önemli olan, resmi tarihin dışında kalan, bize öğretilmemiş ve anlatılmamış olaylar ve kişileri gündeme getirmek ve mümkün olduğu ölçüde tanıtmak. Film, bu işlevi tümüyle yerine getiriyor. Daha gösterime girmeden çıkardığı tartışmalardan belli olduğu gibi: Atatürk ve Said Nursi görüştüler mi? Görüştülerse birbirlerine nasıl davrandılar? Said Nursi Atatürk’e mektup yazdı mı? Filme gelince; makul ölçüde ilginç, belli ölçüde sürükleyici, ayrıca oyuncular ve müziğiyle de düzeyli. Genel bir bakışla, eksikleri çok olan, ama yararlı bir deneyim.
Cüneyt Cebenoyan: Film Türkiye'nin geldiği noktayı gösteriyor
Çok para harcandığı belli. Film bir propaganda filminin bütün olumsuz özelliklerini taşıyor. Bugün Türkiye’nin geldiği noktayı gösteren bir film. Türkiye’de bazı sözleri söylemek çok zordu. Artık Kemalizmin üzerine de konuşabildiğini ve ondan korkulmadığını görüyoruz.
Ali Koca: Yıllar sonra da hatırlanacak
Hür adam, dramatik yapısı, olay ve hikayesi tam oturmadığı için daha çok biyografik belgesel türüne yakın. Yönetmenin de anlatım dili de bunu destekler nitelikte. Genel itibariyle film, günümüzün sinema dilinden çok, 20 yıl öncesinin Beyaz sinema diline yakın duruyor. Başroldeki Mürşit Ağa Bağ, iyi bir performans sergilese de üzerinde fazla çalışılmamış gibi duran mizansenler ve karakterin derinlemesine ele alınamaması gibi faktörler filmin gücünü zayıflatıyor. Özetle Mehmet Tanrısever imzalı film, yıllar sonra sinematografik kalibresinden çok, sebep olduğu tartışmalarla hatırlanacak bir yapım.
Uğur Vardan: Film tartışmaya değer
Film, sinematografik özelliklerinden çok, kimi sahneleriyle tartışmaya değer. Bundan böyle yakın gündemimizde filmin öne sürdüğü olayların gerçek olup olmadığına dair iddialar yer alacak. Kuşkusuz, böylesi bir yapımın aynı zamanda sinematografik açıdan da kalıcı ve belli oranlarda ‘derin’ olmasını tercih ederdim ama olmamış.
Taraf