Sınıfta tablete limit olmalı

20’den fazla ülkede binlerce öğretmene eğitimde teknolojinin önemini anlatan Russell Stannard, Türkiye’deki okullarda kullanılan tablet bilgisayarlar için, “Tablet kullanımı hâlâ deneysel aşamada

Tabletler çok iyi araçlar olabilir ama sınıfta nasıl kullanıldığı çok önemli. Amaca uygun kullanılabiliyor olmasının yanı sıra limit konulması gerekir” dedi.

EĞİTİMDE teknolojinin önemini anlatan konuşmalar yapan Warwick Üniversitesi Uygulamalı Dilbilim Bölümü Öğretim Görevlisi Russell Stannard, eğitimde teknolojinin yardımıyla anında, birebir öğrenmenin mümkün olduğunu savunuyor. Bilfen İlköğretim Okulları’nın davetlisi olarak geçen ay İstanbul’da öğrenme aracı olarak kullandığı JING, My Brain Shark, Tricider ve Present Me programlarını anlatan Stannard’la teknolojinin öğrenme üzerindeki etkilerini konuştuk.

Teknoloji ile öğrenme arasındaki ilişki nedir?

- Eğitim teknolojileri öğrenmeyi öğrenci merkezli yapabilir. Öğrenmeyi kolaylaştırmak için kullanılabilecek en iyi araçlardan biridir. Öğrencinin özgürce tasarlamasını, kendini geliştirmesini ve yapabileceklerinin farkında olmasını sağlarsınız. Öğrenciyle öğretmen arasındaki interaktif ilişki tüm hayata yayılmış olur.

Çocuğun teknoloji kullanma sınırını nasıl belirleyeceğiz?

- Çok akıllıca bir seçim ve yönlendirme yapmak gerekiyor. Teknoloji ile çocuğun ilişkisini gözlemleyerek, deneyimleyerek sınırlarını belirlemek gerekir.
Tablet kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye’de tablet ve akıllı tahtalı eğitim yaygınlaştırılıyor...

- Tabletler çok iyi araçlar olabilir ama sınıfta nasıl kullanıldığı çok önemli. Sadece kullanıyor olmak için kullanmamak gerekiyor. Çok hassas bir konu. Amaca uygunsa kullanılabiliyor olmasının yanı sıra limitlenmesi gerekir. İyi kullanılırsa çok faydalı araçlara dönüşebilir.

Yurtdışında sınıflarda tablet kullanımı yaygın mı?

- Hâlâ deneysel olarak kullanılıyor. Daha tam olarak yaygınlaşmış değil. Yeni yeni kullanılıyor.

PAYLAŞIM ŞART

Çocuk kaç yaşında bilgisayarla tanışmalı?

- Bu konunun çocuğun sağlığı açısından düşünülmesi gerekiyor. Çocuğun ekranla çok fazla vakit geçirmemesini sağlamak gerekiyor. Bu hem göz sağlıkları için bir problem hem de sosyal hayatlarının önüne geçen bir engel. Çocuklar tablet kullanımı sırasında da paylaşımcı olarak sosyal olmalılar ve dışarıdaki hayattan kopmamalılar.

Ödevlerde teknolojiyi nasıl kullanmalı?

- Ders dışındaki zamanlarda öğrenciler teknoloji kullanımına çok fazla yöneliyorlar. Birçok paylaşım programı ve linkler üzerinden öğretmen kontrolünde ödev yapmalarını, arkadaşlarıyla paylaşmalarını, farklı ülkelerden yazışma arkadaşları edinerek dillerini geliştirmelerini sağlayabiliriz.

Twitter’ın öğretmenler odası, Facebook’un öğretmen kontrolünde bir sınıf ve blogların da ödev sahasına dönüştüğü tezi tartışılıyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

- Ben twitter’ın kişinin kendi gelişimi, kendini ifade edebilmesi için önemli bir araç olduğu ve faydalı olduğunu düşünüyorum. Ama öğrenim sırasında kullanımını çok tercih etmiyorum.

Facebook’un ise öğrenim için kesinlikle uygun bir ortam olmadığını düşünüyorum. Bloglar benim de öğrenme biçimlerimde savunduğum alanlar. Doğru kullanıldığı takdirde ödev yapmak, hazırlanan sunumları paylaşmak, kendilerini ifade eden metinler yazmak ve bunu paylaşmak için interaktif, geri dönüşlü doğru bir saha olduğu kanaatindeyim.

Hangi dersi öğretmek için teknoloji daha etkilidir?

- İnsanların interaktif halde grup içinde çalışacakları dersler için teknoloji kullanılmalı. Özellikle dil öğretiminde çok faydalı bir araç.

Öğrenmeyi pekiştiren yöntemler

- JING sayesinde öğrencilerden gelen ödevleri inceleyip o ödevleri düzeltirken
videomu öğrencilerimle geri paylaşabilirim.

- İşlediğim derste bazı kelimelerin telaffuzunda öğrencilerin güçlük çektiğini fark ediyorum. Zorlanan kelimelerde vurguların nasıl yapılması gerektiğini sesimle bir video olarak kaydediyor ve bu videonun linkini öğrencilerime gönderiyorum.

- Eğitim görsel ve işitsel olmalı.

- Öğretmen ve öğrenci paylaşımı sırasında, öğrenciler de kendi aralarında video gönderip birbirlerine geri bildirim yapabiliyorlar.

- Öğrenciler sunum yaptığında, kayıt yaptığında, paylaştığında öğrenme ve öğretme başka bir boyuta taşınıyor, çünkü bilgiyi kullanmış oluyor. Öğretilen üzerine bir şey inşa edildiğinde öğrenmeye başlıyorlar. Anahtar nokta: öğren.

- Powerpoint ve kamerayla kayıt yapabilen program sayesinde öğrenciler, yapılan çalışmaların üzerinde düşünme ve kaydetme imkanı buluyorlar. Bu da bilgilerin pekiştirilmesi ve yanlışların düzeltilmesi için büyük bir imkân oluşturuyor.

Hürriyet

Eğitim Haberleri