Sınırdaki okullar taşınıyor

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, uçaksavar mermilerinin isabet ettiği Ceylanpınar Milli Eğitim Müdürlüğü hizmet binası, Mevlana İlköğretim Okulu ve Atatürk İlköğretim okullarını inceledi.

Fethi Altun'un haberi:

Suriye’nin Rasulayn ilçesindeki şiddetli çatışmalar devam ederken seken mermi ve şarapnel parçaları sebebiyle sınır komşusu Ceylanpınar’da isabet almayan bina kalmadı. Sınıra yakın bir okula 200 mermi isabet etti, şarapnel parçaları bazı okullardaki demir araç gereçleri bile parçaladı. Eğitim-öğretimin başlamasına iki hafta kala harekete geçen yetkililer, dört okulun öğrencilerini ilçedeki sınıra uzak okullara nakletmeye hazırlanıyor.

Suriye’nin Rasulayn ilçesindeki şiddetli çatışmalar, sınırın Türkiye tarafındaki Ceylanpınar’ı vurmaya devam ediyor. Seken mermi ve şarapnel parçaları sebebiyle 80 bin nüfuslu ilçede şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybederken 40’tan fazla kişi yaralandı. Şanlıurfa’nın sınır ilçesinde mermi ve şarapnel parçasının isabet etmediği bina neredeyse yok gibi. Sınıra yaklaşık 100 metre mesafedeki Mevlana İlköğretim Okulu’na da 200 mermi isabet etti. Şarapnel parçaları okullardaki demir araç gereçleri bile parçaladı. Hiçbir veli, çocuğunu bu okullara göndermek istemiyor. Okul zilinin çalmasına iki hafta kala sınırdaki 4 okul için alternatif planlar hazırlanmaya başlandı. Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, öğrencileri riske atmayacaklarını, ilçedeki başka okullara nakletmeyi planladıklarını söyledi. Diğer okulların sıkışmaması için ikili eğitim yapılacak. Okulda öğleden önce kendi öğrencileri, öğleden sonra taşınan öğrenciler ders görecek. Çatışmaların şiddetleneceği günlerde ise ilçedeki tüm okullar tatil edilecek. Diğer bir sorun da öğretmen eksikliği. Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mustafa Turan, 1220 norm kadrodan sadece 550 öğretmenin kaldığını dile getirdi.

Ceylanpınar’da bulunan ve sınıra yaklaşık 100 metre mesafedeki Mevlana İlköğretim Okulu’na çatışma süresince 200 mermi isabet etti. Durum böyle olunca hiçbir veli, öğrencisini bu okula göndermek istemiyor. Bunun üzerine alternatif arayışlara giren Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Ceylanpınar’daki okullarda incelemelerde bulundu. Uçaksavar mermilerinin isabet ettiği Ceylanpınar Milli Eğitim Müdürlüğü hizmet binası, İlçe Öğretmenevi, Mevlana İlköğretim Okulu ve Atatürk İlköğretim okullarını gezen İlci, sınırdaki okulların öğrencilerinin, ilçedeki sınırdan uzak okullara nakledileceğini söylüyor.  Çatışmaların devam etmesi durumunda sınırın sıfır noktasına yakın olan 4 okul ve bir dershane öğrencilerinin farklı okullara nakledileceğini belirten İlci, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu okullarımızda yaklaşık 1500 öğrenci eğitim görüyor. Okulları incelediğimizde koca şarapnel parçalarının ve yüzlerce merminin okullara isabet ettiğini gördük. Gelen şarapnel parçaları okullardaki demir araç gereçleri bile parçalamış. Bizim de öğrencilerimizi riske atma gibi bir şansımız yok. İlk etapta buradaki öğrencileri sınırdan uzak okullara nakletmeyi düşünüyoruz. Diğer okulların sıkışmaması için ikili eğitim yapılacak. Okulda öğleden önce kendi öğrencisi, öğleden sonra ise sınıra yakın okullardan taşınan öğrenciler ders görecek. Aynı şekilde öğretmenlerimiz de değişecek. Ayrıca öğretmen ve öğrencilerimizi rahatlatma adına çeşitli psikolojik destekler vereceğiz. Tabii sınırdaki okulların nakli yeterli değil, savaş bütün ilçeyi etkisi altına almış durumda. Sınıra en uzak olan okul bile etkilenmiş. Çatışmaların şiddetleneceği günlerde ilçedeki tüm okulları tatil ederek riski en aza indirmeyi planlıyoruz.”

Eğitim-Bir-Sen Ceylanpınar İlçe Başkanı Mustafa Turan ise farklı bir soruna vurgu yapıyor.  İlçede yaklaşık 750 öğretmenin kaldığını anlatan Turan şunlara dikkat çekiyor: “İlçenin norm kadrosu 1220. Şu anda 750 civarında öğretmen var. Bunların 200’ünün önümüzdeki günlerde yapılacak atamalarla gitmesi bekleniyor. Geriye 550 öğretmen kalıyor. Bu da çok büyük bir açık. Umudumuz ilçeyi tercih etmek zorunda kalan öğretmenlerde. Öğrenimin aksamaması için taşımalı eğitime devam edilmeli. Bundan ziyade sınır ötesinde bazı girişimlerin yapılması lazım. Sınırda çatışan örgütler ikna edilerek sınırdan uzaklaştırılabilir.”

Savaş yorgunu 80 bin nüfuslu ilçede neredeyse mermi ve şarapnel parçası isabet etmeyen ev yok gibi. Sınır ötesinde devam eden çatışmalardan seken mermi ve şarapnel parçaları nedeniyle ilçede şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybederken 40’ı aşkın kişi de yaralandı. Kurşunlar en son önceki akşam balkonda çamaşır asan Hiznegül Turan adlı bir kadana isabet etti. Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Turan, ilk tedavisinin ardından Şanlıurfa’ya sevk edildi. İlçenin her tarafında savaş izlerine rastlamak mümkün. İlçe halkının büyük sabır gösterdiğini ifade eden Ceylanpınar Kaymakamı Musa Sarı, “İlçemiz çok zor durumda. Evine veya bahçesine mermi, şarapnel parçası isabet etmeyen bir kişi kalmamış. Ancak buna rağmen ilçe halkı büyük sabır gösteriyor. Devlet de üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye devam ediyor. Kamu yatırımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Savaştan en az etkilenmek için gerekli tedbirleri alıyoruz.” diye konuştu.

Zaman

Eğitim Haberleri