Rivayete göre, Hz. Peygamber (asm) Efendimiz, Hz. Aişe’nin evine gider ve yiyecek bir şey olup olmadığını sorar. O da “ekmek, hurma ve sirkeden başka bir şey olmadığını” söyler. Bunun üzerine Efendimiz (asm) “Katık olarak sirke ne güzeldir, Allah’ım! Sirkeyi mübarek kıl, çünkü o benden önceki peygamberlerin de katığı idi ve içinde sirke bulunan bir ev fakir olmaz.” diye buyurdu. (İbn Mâce, Etime 33, h. no: 3318)
Hadiste yer alan "İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez." ifadesi, önce ev sahibine bir iltifattır, sirkeniz varsa siz zenginsiniz demektir.
İkincisi: Hadiste “fakirleşmez” diye tercüme edilen kelime hadiste “lem-yeftekir” şeklinde geçer. Bu kelime mutavaat manasıyla “fakir sayılmaz” anlamına da gelebilir. Yani bir evde katık olarak yalnız sirke bulunursa, o ev fakir sayılmaz. Yani sirke nimetine karşı da insan şükretmelidir, “yiyeceğim yoktur” dememeli. Yoksa bildiğimiz türden “zengin olup, fakirlik onun semtine hiç uğramaz” anlamında değildir.
Üçüncüsü: Bazı âlimlere göre, hadisin bitimindeki "İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez." cümlesi ihbar değil, bir dua ve dilek manasına yorumlanabilir. Yâni “böyle bir ev halkı fakirleşmesin”, anlamında bir duadır.
Ayrıca, bundan maksat “sirke diğer gıdalardan daha üstündür, evinde sirke bulunan hane halkı başka bir şeye muhtaç kalmaz” manasından ziyade, “sirke bulunan ev halkı katık açısından sıkıntı çekmezler, çünkü sirke de katık olmaya elverişlidir” anlamında yorumlamak da mümkündür. (bk. Sindi, Şerhu İbn Mace, 2/314)
Sorularla İslamiyet