Sivil Toplum, demokrasiyi güçlendirir, darbeleri önler

Eğitim Bir Sen "Ailede, Çalışma ve Toplum Hayatında Kadının Sorunları ve Çözüm Önerileri" paneli düzenledi

İsmail Avcı'nın haberi   
 
Prof. Dr. Aytekin Sır: Güneydoğu'da kadınlar üzerine ciddi araştırmalar yapılmıyor  
 
Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektör Yardımcısı ve Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, kadın sorunları konusunda ciddi araştırmaların yapılmadığını söyledi. Sır, "Çok şey konuşuluyor ama bir şey yapılmıyor. Burada asıl suçlu biziz. Kaç yıl önce Batman'daki kadın intiharları gündeme geldiğinde elimizde sadece bir çalışma vardı." dedi.

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şubesi tarafından "Ailede, Çalışma ve Toplum Hayatında Kadının Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu panel düzenlendi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda yapılan panelde konuşan Sır, Güneydoğu'da kadın intiharları ve namus cinayetleri konusunda kendi yaptığı araştırmayı uluslararası veriler ile karşılaştırdığını dile getirdi.

Bölgedeki kadın intiharlarının tüm dünya göstergelerinin tersine oluşunun sebebinin yakından incelenmesi gerektiğini anlatan Sır, intihar süsü verilmiş cinayetlerin olabileceğine dikkat çekti. Güneydoğu'da namusun algılanışı üzerine daha önce yaptıkları bir araştırmaya değinen Sır, namus nedir sorusuna erkeklerin yüzde 33'ünün 'Karım, bacım, annem, ailemdir' dediğini hatırlattı. Sır, araştırmaya katılanların yüzde 18,4, 'dinin emrettiğidir', geriye kalanın ise 'erkeğin şerefi ve haysiyetidir', 'kadınların iffetidir', 'kadınların toplumsal kurallara itaatidir', 'kadının erkeğe itaatidir', 'kadınların cinselliği ve bekâretidir' gibi cevaplar verdiğini hatırlattı.

DİYARBAKIR MÜFTÜSÜ MELEK: AİLE TOPLUMUN TEMELİ

Diyarbakır Müftüsü Ali Melek ise ailenin toplumun temeli olduğunu belirterek, neslin devamını sağlayan ailenin, aynı zamanda kötülüklerin barınamadığı sağlam bir kale olduğunu ifade etti. En büyük hakları İslam'ın kadına tanıdığını ve onları erkeklerle her konuda eşit haklara sahip olmalarını sağladığını dile getiren Melek, "Dinimiz kadınları hiçbir konuda ayrı tutmamaktadır. Miras ve şahit gibi belli konularda Kur'an belirtildiği gibi bütün hakları vardır." diye konuştu.

Namus anlayışının sadece kadında aranması ve namusla alakalı olumsuz söylentilerin kadınlara şiddet olarak yansıtılmasının doğru olmadığının altını çizen Melek, bu konuda dinimiz açısından kadın ve erkek farkının olmadığını hatırlattı.

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yasin Yıldız panele katılımın az olmasının kendisini üzdüğünü dile getirdi. Yıldız, boş salonun bile kendilerini bu tür etkinlikleri yapmaktan caydırmayacağını dile getirdi.

Toplumda kadın veya erkeğin sivil toplum kuruluşları çatısı altında bir araya gelmesinin önemine değinen Yıldız, sivil toplumun güçlü olduğu ülkelerde darba girişimlerinin olmadığını vurguladı.

Sivil toplumun yaygın olduğu batı ülkelerinde Türkiye'de deşifre edilen darbe senaryolarının asla yapılamayacağını anlatan Yıldız, " Türkiye'de memurların yarısı hala herhangi bir sendikaya tabi değil. Kadınlar işi olması bile sivil faaliyetlerde bulunmalı. İsveç'te herhangi bir kişi üç-dört sivil topluma üye olabiliyor. Bu demokrasiyi güçlendirir, darbe girişimlerinin önüne geçer. Onun için diyorum burada üç kişi de olsak programımızı yapacağız." şeklinde konuştu.

Panelde DÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Gülşen 'Kadına yönelik işlenin suçlar'; DÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Bağcı 'İslam'ın siyasal ve sosyal haklar açısından kadına bakışı; Eğitim Türken Gürler ise Sivil Toplum Kuruluşlarında kadının rolü ve önemi konulu birer konuşma yaptı.

Toplum Haberleri