İsa Yazar'ın haberi:
Buna göre herhangi bir partiden milletvekili ya da belediye başkan adayı olan din adamları, seçilememeleri halinde eski görevlerine dönemeyecek. Ancak derecelerine uygun başka bir kamu görevine atanacaklar. Önümüzdeki günlerde Meclis'te görüşülecek olan Diyanet Teşkilat Yasası'na bir madde eklenerek yapılan bu değişiklikle siyasi kimliği açığa çıkan din görevlisinin, eski görevine dönmesinin önüne geçiliyor.
Diyanet'te de bütün kamu kurumlarında olduğu gibi siyasete soyunan devlet memurları, seçilememe durumunda eski görevine geri dönebiliyor. Ancak uygulamada, bu durumun çeşitli sıkıntıları beraberinde getirdiği belirtiliyor. Başkanlık, siyasi kimliğini belli eden din adamının o görevini sürdürmesini istemiyor. Ancak mevcut yasal mevzuat nedeniyle bu durumda olan kişiler, mahkeme kararıyla eski görevlerine dönüyordu. En son eski Sultanahmet Camii imamı Osman Nuri Bedir'in CHP'den aday olması, tartışmalara neden olmuştu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, din adamlarının siyaset dışı olması gerektiği yönündeki hassasiyetini, "Din görevlisinin siyasi tercihini eşi bile bilmemelidir." cümlesiyle dile getirmişti.
Yasa, din adamlarına siyaset yasağı getirmesinin dışında imamlara yeni kariyer sistemi de oluşturuyor. Yasa ile din görevlileri üç gruba ayrılacak. Kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, eğitim, hizmet, sosyal ve kültürel faaliyetler ile sınav sonuçları esas alınacak. Yükselme, sınavla olacak.
Taşrada görev yapmayan, merkeze gelemeyecek
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı, çıkardığı bir yönetmelikle camileri 5 gruba ayırdı. İlk atama D grubu camilere yapılacak. Bir üst gruptaki camiye gelebilmek için en az üç yıl beklenecek. Böylece taşrada görev yapmayan, merkeze gelemeyecek. Diyanet'in tasnifine göre A grubu camiler, ülke düzeyinde tanınan Selimiye ve Sultanahmet gibi sembol camileri ifade ediyor. B grubu camiler ise bulunduğu bölge, il veya ilçede hizmet açısından önem arz eden özellikli camiler olarak ayrıldı. C grubu camiler il, ilçe ve belde merkezlerinde olup günün her saatinde ibadete açık olan, cemaat sayısı bakımından birer adet imam-hatip ve müezzine ihtiyaç duyulan camiler. D grubu camiler ise tek bir din görevlisinin yeterli olduğu camileri ifade ediyor.
Zaman