Necip Fazıl'ın Çöle İnen Nur'u, Muhammed Hamidullah'ın İslam Peygamberi, Martin Lings'in Hz. Muhammed'in Hayatı, hemen ilk akla gelen eserler. Bir siyer kitabı daha var ki sade ve yalın anlatımı ile öne çıkıyor.
Salih Suruç imzalı bu kitap Kâinatın Efendisi/Peygamberimizin Hayatı ismini taşıyor. Birçoğumuzun kütüphanesinde iki cilt olarak (Mekke Devri ve Medine Devri) yer alan bu güzel eseri geçtiğimiz günlerde Nesil Yayınları tek ciltte toplayıp büyük boy olarak yayımladı.
Birçok yayınevi tarafından da okura ulaştırılan Salih Suruç'un siyeri ilk olarak 1983 yılında yayımlandı. Kitap, Milletlerarası Siret Konferansı çerçevesinde Pakistan hükümeti tarafından 1986'da düzenlenen Siyer Yarışması'nda Türkçe dalında birincilik kazandı. Suruç'un uzun ve titiz bir çalışma sonucu, yıllarca emek verip hazırladığı kitap samimiyeti, dili, üslubu ve akıcılığı ile büyük ilgi gördü. Peygamberimiz'i Türkçede en iyi anlatan kitaplardan biri olan "Kâinatın Efendisi" bir başucu kitabı.
Salih Suruç kitabın önsözünde Peygamberimiz'i niçin tanımak ve anlamak zorunda olduğumuzu şu sözlerle açıklıyor: "Günümüzde insanlığının asıl ızdırabı, Kâinatın Efendisi Hz. Muhammed'i (asm) tam manasıyla tanımamış, hakikî şahsiyetini bilememiş olmasından ve getirdiği esaslara karşı lakayt kalmasından, onlara aşk ve şevk içinde kucak açmayışından gelmektedir.
Dünyanın mânevî sarsıntısı da, sıkıntısı da, anarşi ve huzursuzluk içinde bunalması da bundan doğmaktadır. Onu anlamadıkça, sevmedikçe ve hayat bahşeden prensiplerini kendisine rehber edinmedikçe de insanlığın bu sıkıntı, sarsıntı ve buhrandan kurtulması mümkün değildir. İnsanlık, onu anlamak zorundadır. Bu eserimiz, O'nun bir nebze de olsa anlaşılmasına vesile olacaksa kendimizi bahtiyar addedeceğiz."