Kayserigaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola yaptığı açıklamada, kış aylarında şiddetli rüzgar, dikkatsizlik ve ihmal buluştuğunda ölümlere yol açan zehirlenmeler yaşanabildiğini hatırlattı.
Karbonmonoksit gazının, kömür, odun ve petrol ürünleri gibi yakıtların verimsiz yanması ve ortamdaki oksijenin azalması sonucu ortaya çıktığını bildiren Tola, karbonmonoksidin rengi, kokusu ve tadı olmadığı için ortamda bulunanlar tarafından hissedilemediğini kaydetti.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinde kişilerde, baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşmakta zorlanma, bilinç bulanıklığı ve huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıktığını ifade eden Tola, bu belirtiler grip hastalığına benzer olduğundan zehirlenmeye hatalı teşhis konulabildiğini vurguladı.
Ölümlere yol açabilen karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önlenmesi için bazı tedbirler alınması gerektiğini bildiren Tola, bunları şöyle özetledi:
ÖNLEMLER
''Bu konuda alınabilecek en büyük tedbir, her yıl düzenli olarak baca temizliği ve bakımının yapılmasıdır. Ayrıca, havalandırma menfezleri mutlaka açık tutulmalıdır. Doğal gaz kullanılan mekanlarda denetim, proje ve kontrol dışı yapılan ilaveler, sonu ölümle bitebilecek üzücü olaylara neden olmaktadır. Bunun için proje haricinde eklentiler yapılmamalıdır. Isı elde edilen kombi, kalorifer veya soba, mümkünse balkon gibi yaşam alanından izole bir bölgede bulundurulmalıdır.
Özellikle doğal gaz, zehirsiz bir yakıttır. Ancak, diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi doğal gaz kullanılan alanlarda da havalandırma menfezleri açık tutulmalıdır. Aksi halde, dışarı atılamayan karbonmonoksit gazı zehirlenmelere neden olmaktadır. Bunların yanı sıra doğal gaz tesisatları, ekipmanları, soba, kombi gibi yakıcı cihazların bakımları da, en az yılda bir kez yetkili servislere yaptırılmalıdır.''
DEDEKTÖR HAYATINIZI KURTARABİLİR
Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınabilecek bir diğer önlemin de karbonmonoksit dedektörü kullanmak olduğunu belirten Tola, bu dedektörün ortamdaki karbonmonoksidi algılayarak insanları uyardığını kaydetti.
Karbonmonoksit dedektörünün de iyi seçilmesi gerektiğini dile getiren Tola, sözlerini şöyle tamamladı:
''Mağduriyetlerin yaşanmaması için kullanacağınız karbonmonoksit dedektörünün standartlara uygun cihazlar olmasına özen gösterin. Dedektörünün vazgeçilmez parçası olan ve karbonmonoksit gazını algılayan sensör tipi, elektrokimyasal sensör olmalıdır. Bu sensör, karbonmonoksit zehirlenmesi tehlikesine karşı en etkili çözümdür. Tercih edeceğiniz detektörde pil ünitesinin olmasına mutlaka dikkat edin. Böylelikle 24 saat zehirlenmelere karşı kendinizi koruyabilirsiniz.''
Haber 7