Resul Cengiz'in Haberi
Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Bilen, soğuk havaların egzama veya sedef gibi deri hastalıklarını artırdığını söyledi. Soğuğun ciltteki hücreleri tahrip ettiğini belirten Dr. Bilen, bu sebeple derinin yumuşaklığı ve esnekliğinin bozulduğunu anlattı.
Dr. Bilen, soğuk havanın deride kuruma, çatlama, kanama, döküntü, kepeklenme ve kaşıntı gibi rahatsızlıklara yol açtığını belirtti.
Dr. Bilen, "Cildin su içeriği azaldığı için özellikle sonbahar ve kış aylarında, yaza göre daha kuru olur. Çatlaklar derinleşip şiddetli ağrıya ve enfeksiyonlara yol açar. Hassas bölgeler, daha risklidir. En çok soğuğa maruz kalan eller ve yüz, daha fazla etkilenir. Derisi daha hassas olduğu için dudakta da rahatsızlıklar görülür. İltihaplanmalarla birlikte yutma güçlüğü de olabilir." dedi.
Soğuk ve rüzgârın olumsuz etkilerine, bir de daha sıcak suyla yapılan banyoların etkisinin de eklendiğini kaydeden Figen Bilen, sadece el ve yüz değil, bütün vücudun daha da kuruyup sertleştiğini, saç ve tırnakların kuruyup matlaştığını ve kırılganlığının arttığını ifade etti.
Soğuk havanın egzama veya sedef gibi deri hastalıklarını da alevlendirdiğine dikkat çeken Dr. Bilen, "Damar, bağ dokusu veya siclerodermal hastalığı olanlar, soğuk havadan daha çok etkilenebiliyor. Özellikle parmak uçlarında büzülme ve damarlarda sıkışma meydana gelir. Bu da parmak uçlarında ülserlere yol açar ve şiddetli ağrılar görülür." şeklinde konuştu.
Soğuğa çıkmadan önce cilde nemlendirici krem veya ilaç sürülmesini tavsiye eden Bilen, dışarıda atkı ve eldiven kullanılması, ağır rahatsızlıklarda ise mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.