Mersin Valiliği tarafından 2005 yılından bu yana uygulanan, "Çocukların sokakta çalışmasının önlenmesi rehabilitasyonu eğitime ve mesleğe yönlendirilmesi projesi" meyvelerini vermeye başladı.
Proje kapsamında en son okula gitmek isteyen 14 yaşında C.Ö. adlı kız çocuğunun önce ailesi ikna edilip sonrada okula kaydı yapıldı.
Mersin Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM) uzmanları tarafından yapılan alan taraması sırasında C.Ö. ile karşılaştıklarını belirten Merkez Müdürü Mustafa Sarı, uzmanların vakit geçirmeksizin çocuğu okuluna kayıt yaptırdığını, giysi ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşıladığını kaydetti.
Yürütülen çalışmalar sonucu kayıt altına alınan çocuk sayısında azalma olduğunu aktaran Mersin Sosyal Hizmetler İl Müdürü Azmi Gülşen ise 2005 yılında 295, 2006 yılında 253, 2007 yılında 56 ve 2008 yılında 29 çocuğun kayıt altına alındığını, bu yıl ise 10 çocuğun geçici kayıt işleminin gerçekleştirildiğini söyledi.
Mersin'de bu güne kadar sokakta çalıştığı tespit edilen çocuk sayısının bin 646 olduğunu anlatan Gülşen, "Kayıt altına alınmış çocukların yaş dağılımına bakıldığında 741 çocuk reşit durumdadır. Hâlihazırda merkeze kayıtlı 18 yaş altı çocuk sayısı 905'dir." dedi.
Zorunlu eğitim çağında olup okula gitmeyen 2006 yılında 87, 2007 yılında 54, 2008 yılında 27 ve 2009 yılı ilk altı ayında 10 olmak üzere toplam 178 çocuğun eğitime kazandırıldığını ifade eden Gülşen, sokakta çalıştığı tespit edilip okula devam eden - etmeyen tüm çocuklar hakkında okul müdürlüklerinin bilgilendirildiğini kaydetti.
Çocukların sokakta çalışmasını önlemekle birlikte 15 yaşını bitirenlerin meslek kurslarına katılmasına, 15 yaşını doldurmamış olanların ise meslek eğitimi hakkında bilgilendirilmelerine önem verildiğini vurgulayan Gülşen, "Sokakta çalıştığı tespit edilen çocukların ailelerinden ekonomik yoksunluk içerisinde bulunduğu tespit edilenlere ihtiyaçları ölçüsünde Valilik tarafından genel ve meslek eğitimini teşvik amaçlı olmak üzere nakdi ve ayni yardımlar yapılmaktadır." şeklinde konuştu.
Çocukların bir yandan sokakta çalışmalarının önlenmesine dönük faaliyetler yürütülürken çocuklarını sokaklarda çalıştırmakta ısrar eden ailelere idari para cezası uygulaması yoluna gidildiğini belirten Gülşen, "Buna rağmen sokakta çocuğu çalıştığı tespit edilen ailelere Emniyet Müdürlüğü'nce 51 aileye 1 kere, 8 aileye 2 kere, 9 aileye 3 kere, 4 aileye 4 kere, 4 aileye 5 kere, 1 aileye 16 kere olmak üzere 146 kere idari para cezası uygulandı." ifadelerini kullandı.
Samanyolu Haber