Diyarbakır Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün "Sokakta yaşayan, çalıştırılan çocuklara yönelik yeni hizmet modeli ile eylem planlarının değerlendirilmesi" çalıştayı Dedeman Otel'de düzenlendi. Kentin kamu kurum müdürlerinin de katıldığı çalıştaya SHÇEK Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, UNICEF Temsilcisi Ceyda Dedeoğlu, Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam katıldı.
Çocukların sokakta yaşamaları ve çalışmalarını engellemek adına hazırlanan çalıştayda sunum yapan SHÇEK Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özcan Kars, sokakta yaşayan ya da çalıştırılan çocukların geçmişten bugüne evden kaçan çocuklar, köprüaltı çocukları, küfeci çocuklar olarak adlandırıldıklarını, sorunun temelinde ise ailede yaşanan sorunlar olduğunu belirtti.
Sokakta çalışan ve yaşayan çocukların oluşumunda göçünde etkisinin bulunduğunu ifade eden Kars, evden kaçan çocukların terminallerde yakalanması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Çocuğun evden çıktığı ilk 24 saatin çok önemli olduğunun altını çizen Kars, çocuğun cebine para girmeden çocukla en hızlı şekilde iletişim kurulması gerektiğini söyledi.
Diyarbakır'da sokakta yaşayan ve çalışan çocuk sayısının yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Kars, "2006 yılında yapılan çalışmalarda sokakta çalışan çocuk sayısı 3 bin 302 iken 2 yıl sonra bu sayı 2 bin 470'e düştü. Bu düşüş çok önemlidir. Nüfus artışı da dikkate alınırsa yüzde 30'dan fazla olduğunu söyleyebiliriz. Vatandaşlarında sokakta çalışan çocuklara karşı duyarlı olması gerekiyor. Sorunu hep birlikte çözebiliriz" dedi.
Çalıştayda kamu kurum müdürleri ile belirlenecek eylem planına göre çocukların sokakta yaşamaları ve çalışmalarını engelleyecek bir plan belirlenecek.
Gazete 5