1990'larda başlayan iç savaş nedeniyle başta sağlık ve eğitim olmak üzere tüm sistemleri yıkılan Somali, gönüllülerin destekleri ile baştan inşa ediliyor. Savaşlar dolayısı ile ülkede hiç uzman doktor kalmamışken şimdi kendi ülkelerinde uzmanlık eğitimi alan doktorlar ülkeye umut vadediyor.
2013 yılında TİKA'nın da desteği ile Somali'de başlatılan 'Somali Tıpta Uzmanlık Projesi' kapsamında Somali'de ilk kez 2012 yılında TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) yapıldı. Sınavda başarılı olan 10 doktor, iki dalda, asistan cerrah olarak eğitimlerinde ikinci yıllarına girmenin heyecanını yaşıyorlar.
1990 yılında Somali'de başlayan iç savaş, ülkedeki uzman doktorların önemli bir kısmının ülkeyi terk etmesine, kalanların da pek çoğunun ölümüne sebep oldu. Gönüllü hekimler ile defalarca ülkeye giden ve sonrasında Somali'nin en modern hastanelerinden biri olan Yeryüzü Doktorları Şifa Hastanesi'ni Mogadişu'ya kazandıran Yeryüzü Doktorları, bölgede kalıcı sağlık çözümleri için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Somali'de uzmanlık eğitimi sisteminin başlaması için Türkiye'deki pek çok eğitim kurumu ve hastane ile görüşüldü. İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Benadir Üniversitesi ve Yeryüzü Doktorları arasında bir eğitim işbirliği protokolü imzalandı.
Daha sonra Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bezmialem Üniversitesi ile de bu protokoller imzalandı. Böylece Somali'de uzman doktor eğitimi için tüm adımlar tamamlanmış oldu.
Ülkede ilk kez yapılan TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) sonunda başarılı olan iki dalda 10 doktor, asistan cerrah olarak eğitimlerine hemen başladılar. Tıpta uzmanlık eğitimine başlayan 10 doktor arasında bir de kadın bulunuyor. Böylece Somali'nin ilk kadın cerrahi Yeryüzü Doktorları girişimiyle tıp tarihine ismini yazdırmış olacak. Bağışçıların destekleri ile eğitimlerini sürdüren uzman doktor adayları mezun olduklarında Somali'nin ilk uzman doktorları olarak hizmet vermeye başlayacaklar.
Haber7