'Temsili' ve 'Acil Koruma Gerektiren' olmak üzere iki kategoride hazırlanan liste, UNESCO'nun Paris'teki merkezine gönderildi. Bu kapsamda 'Aşure', 'Mesir Macunu Festivali', 'Türk Kahvesi', 'Ebru Sanatı' ve 'Hıdırellez (ortak dosya)' Temsili Liste'de yer alıyor.
Acil Koruma Gerektiren Liste'de ise 'Ahlat Taş İşçiliği', 'Sabantoy', 'Sarıkeçililer' ve 'Kuş Dili' bulunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültürel çeşitliliğin korunması ve desteklenmesini temel ilke olarak benimseyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO), 17 Ekim 2003'te Paris'te düzenlenen 32. Genel Konferansı'nda 'Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi'ni kabul ettiğini hatırlattı.
Evkuran, sözleşmede vurgulanan en önemli konulardan birinin de somut olmayan kültürel mirasın yaşayabilirliğini güvence altına almak olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 'Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi'ne 27 Mart 2006'da resmen taraf olduğunu bildiren Evkuran, 'Sözleşmenin icracı organı, 24 üyeden oluşan, 'Hükümetlerarası Komite'. Somut olmayan kültürel miras çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce yürütülmektedir' dedi.
Yeni Şafak