Sosyal Hizmetler, sokaktaki 839 çocuğu topluma kazandırdı

Nüfusunun yarısını gençlerin ve çocukların oluşturduğu Diyarbakır'da sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar büyük bir problem. Ailelerinin ekonomik sıkıntılar yüzünden bakamadığı küçükler, suç ve istismarın kol gezdiği sokaklarda kurtarılmayı bekliyor

'Uçurumun kenarındaki' çocukları kurtarmak için eylem planı hazırlayan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün çalışmaları olumlu sonuç vermeye başladı. Mobil ekipler, geçen yıl sokakta yaşayan ya da çalıştırılan 839 çocuğu topluma kazandırmayı başardı.

Aldığı göçe paralel olarak Diyarbakır'daki işsizlik oranı her geçen gün artıyor. Sade köy hayatından şehrin acımasız maratonuna katılan aileler yoksulluğun pençesine düşüyor. Bu yüzden çocuklarına bakamayacak hale geliyorlar. Birçoğu evladını okula gönderemiyor, sokakta çalıştırmak zorunda kalıyor. Sokaklar da, bu çocukları ya suça ya da uyuşturucu madde bağımlılığına sürüklüyor. Bu kronik sorunu çözmek için harekete geçen Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, bir eylem planı hazırladı. Oluşturulan mobil ekipler kısa sürede 839 çocuğu sokaktan kurtararak büyük bir başarıya imza attı.

Üstü başı kir içinde, tarak görmeyen saçları birbirine karışmış... Siz onun gözlerindeki çaresizliğin etkisinden kurtulmaya çalışırken, o aniden elindeki mendili uzatarak 'abla bi tane alsana' diye yalvarıyor... Birçoğumuzun yüreğini burkan bu sahne Diyarbakır sokaklarında çok sık yaşanıyor. Uyuşturucu, istismar, taciz ve suç gibi birçok tehlikenin içinde olan sokak çocukları, uçurumun kenarında beklerken 'Bizi kucaklamayacak mısınız?' diye haykırıyor...

Aldığı göçe paralel olarak Diyar-bakır'daki işsizlik oranı da katlanıyor. Sade köy hayatından acımasız şehir maratonuna ayak uyduramayan aileler, bir anda ekonomik yoksunluk içinde buluyor kendini. Hayatla mücadele ederken çocuklarına bakamayacak hale geliyorlar. Birçoğu çocuğunu okula gönderemezken büyük bir kısmı da geçinebilmek için evladını sokakta çalıştırmak zorunda kalıyor. Sokağın her türlü riskiyle baş başa kalan küçükler ya uyuşturucu maddeye alışıyor ya da suça karışıyor. Bu kronik sorunu çözmek için harekete geçen Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 'Sokakta Çalışan ve Yaşayan Çocuklarla İlgili İl Eylem Planı' hazırladı. Plan kapsamında sokak çocuklarını topluma kazandırmak için yola çıkan mobil ekipler, geçen yıl 839 çocuğu sokaktan kurtararak, kısa sürede büyük bir başarıya imza attı.

Sosyal hizmet uzmanlarının iletişim kurduğu çocuklardan 314'üne rehabilitasyon hizmeti verilirken 94'ü süreci başarıyla tamamlayarak ailesinin yanına döndü. 283 çocuğa eğitim desteği verilerek sokaktan ilişiği kesilirken okulu terk eden 38 çocuk yarım kalan eğitimine yeniden başladı. Ailesinin maddî imkânsızlığı nedeniyle sokakta çalışmak zorunda kalan 27 çocuğun ailesine ise sosyal yardım sağlandı. Uzmanların sokakta çalışırken tespit ettiği çocuklardan 315'i kurumun sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılımı sağlanarak sokaktan kurtarıldı.

Çalışmaları hakkında Zaman'a bilgi veren Sosyal Hizmetler Müdürü Oktay Taş, Diyarbakır'da sokakta çalışan çocuk sayısının sürekli düştüğünü anlatıyor. 2006 yılında 40 kişilik bir ekiple yaptıkları çalışmada spekülatif rakamların aksine sokakta çalışan 3 bin 302 çocuğa ulaşıldığını belirten Taş, "Diyarbakır'da sokakta çalışan 20 bin hatta 30 bin çocuktan yani gerçek olmayan bir rakamdan bahsediliyordu. 2006 ve 2008 yılında yaptığımız iki araştırmada gerçeğin böyle olmadığını ortaya çıkardık." diyor. Taş, 2008 yılında ilde çocuklara yönelik başlattıkları kapsamlı araştırmada ise sokakta çalışan çocuk sayısının 2 bin 470'e düştüğünü tespit ettiklerini kaydediyor. Amaçlarının bu çocukları topluma kazandırmak olduğunu vurgulayan Taş, şöyle devam ediyor: "Diğer kurumlarla birlikte sorunu kontrol altına aldık. Çalışan çocuk sayısında yüzde 30'lara varan büyük bir düşüş yaşandı. Şu an sokakta çalışan 2 bin 500'e yakın çocuk olduğunu düşünüyoruz."

İl Müdürü, eğitime kazandırdıkları sokak çocuklarına dikkat çekerken, 2008 yılından bu yana 10'a yakın çocuğun üniversiteyi kazandığına değiniyor. Taş, şunları kaydediyor: "2008 yılında OKS'ye katılan 3 öğrencimiz Anadolu lisesini kazandı. Geçen yıl ÖSS'ye katılan öğrencilerimizden 3 tanesi lisans programını kazandı. Bu öğrencilerden biri Gaziantep Üniversitesi Biyoloji Bölümü'ne, biri Sütçü İmam Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'ne biri de Aydın Üniversitesi'ne yerleşti."
Zaman
 

Toplum Haberleri