Risale Haber-Haber Merkezi
Prof. Dr. Himmet Uç, Bediüzzaman Sosyolojisi oluşturulması gerektiğini söyledi.
Türk sosyologlarının batıya bağımlı düşündüğünü ifade eden Uç, "Türk düşüncesi 200 yıldır batıya göre biçimlenmiştir. Kendi geleneğinden bağını koparmıştır. Türk aydını entelektüeli dünyayı kendi gözleriyle görmüyor, referansları farklıdır. Bir ülkenin aydını ve entelektüelinin bağımsız düşünme alışkanlığını kazanması gerekir. Gerçek anlamda bağımsız entelektüel etkinliğin yolu da bağımsız ipoteksiz düşünmekten geçer” dedi.
Bediüzzaman'ın sosyal organizasyonları, cemiyeti ve dini yeniden toparlamaya dayanan fikirlerinin tamamen ülkenin kendi insanı ve şartlarına göre yaptığını vurgulayan Prof. Uç, sosyolojinin Bediüzzaman'a özel bir sayfa açması gerekitğini söyledi. Uç, "Bediüzzaman, Münazarat'ta aşiretleri masaya bir anatomist gibi yatırmış oradan bakmış, Muhakemat'ta din, edebiyat ve sanat, kelam ve daha başka konulardaki mutadı eleştirmiş. Hutbe-i Şamiye’de ise İslam milletlerini oluşturan insanları ve toplumlara bir Caminin penceresinden görmüş ve eleştirmiş ideal olan duruş ve davranışları belirlemiştir. Onun farklığı sosyal bakışının harikalığı buradadır. Sosyolojimiz Bediüzzaman’a özel bir sayfa açmalıdır, bugün olmasa yarın bu muhakkak olacaktır. Çünkü onun bütün eserlerinin sosyolojik yanları vardır, hepsi yerinde yorumlanacaktır. En büyük sosyolojik yönü dinin toplumda algılanma ve değerendirme tarzındaki yanılgıları ülfet, gaflet ve dalaletleri tamir etmektir, bunu yapmıştır, diğerleri de buna ilave edilebilir. Bir Bediüzzaman Sosyolojisi oluşturulmalıdır" dedi.
Prof. Dr. Himmet Uç'un "Hutbe-i Şamiye’ye Sosyolojik ve Eleştirel Yaklaşım ve Bir Bediüzzaman Sosyolojisine Doğru" başlıklı yazısı için TIKLAYINIZ