Sözleşmeli-kadrolu memur ayrımı bitiyor

Son yıllarda sayıları sürekli artan sözleşmeli memurlar ile kadrolu kamu çalışanlarının özlük haklarındaki farklılıkların giderilmesi için ilk adım atıldı.

Devlette en fazla sözleşmeli personele sahip olan Sağlık Bakanlığı, sözleşmeli-kadrolu ayrımını ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. Bu konuda hazırlanan kanun taslağının yasalaşması halinde tayin ve nakil uygulamalarından eş ve çocuk yardımına kadar pek çok alanda haklar eşitlenecek. Halen kadrolu memurlar eş ve çocuk yardımı alabiliyor, tayin ve nakil hakları da bulunuyor. Sözleşmeli personel ise bu haklardan yararlanamıyor.

Devlette birkaç ayrı statüde sözleşmeli personel istihdam ediliyor. Aynı kurumda aynı işi yapanlar arasında farklı hak ve mevzuat anlamına gelen uygulama sürekli şikâyet konusu oluyor. Memurlar arasındaki mali ve sosyal hakların farklılığını kaldıracak düzenlemeye diğer kamu kurumlarının da dahil olması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı kanun taslağı ile değişik statülerdeki tüm kamu çalışanları arasında norm ve standart birliği sağlanması hedefleniyor. Yaklaşık 250 bin sözleşmeli personel çalıştıran Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Sağlık-Sen yetkilileri ile bir araya gelerek kadrolu-sözleşmeli farkının ortadan kaldırılması için mutabakata vardı. Buna göre tüm sözleşmeli personel tek çatıda toplanacak. Bakanlık ile sendika arasında imzalanan 'Kurum İdari Kurulu Mutabakatı' uyarınca bakanlık bünyesindeki 4/B çalışanları 4924 sayılı yasaya göre sözleşmeli olanlar ve sözleşmeli vekil ebe-hemşireler yeni statüye kavuşacak. Böylece birden fazla sözleşmeli personel rejimi ortadan kalkacak. Düzenlemeye farklı statülerde sözleşmeli personel istihdam eden diğer kurumların da dahil olması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı yeni düzenleme ile tek çatıda toplanacak sözleşmeli personelle kadrolu çalışanlar arasındaki mali ve sosyal haklar da eşitlenecek. Halen sözleşmeli personel, kadrolu devlet memurlarına verilen çocuk yardımı, eş yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı gibi sosyal hakları alamıyor. Ayrıca nakil ve tayin haklarından da yararlanamıyorlar. Her yıl idare ile sözleşme yenilemek zorunda kalan personel, bu sözleşmeler için damga vergisi ödemek durumunda da kalıyor. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sözleşmeli personel uygulamasının iş barışı ve ekip çalışmasına büyük zarar verdiğini söyledi. Bakanlıkla bu noktada mutabık olduklarını vurgulayan Kaçar, nihai hedeflerinin ise sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi olduğunu bildirdi. Kaçar, "Sözleşmeli personele kadro hakkı konusunda ısrarlı olacağız." dedi.

6 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIKÇI ALINACAK

Sağlık Bakanlığı, taşra teşkilatında görevlendirmek üzere aralarında diş hekimi, eczacı, fiyzoterapist, biyolog, diyetisyen, ebe, hemşire, psikolog ve teknisyenlerin de bulunduğu toplam 6 bin 98 adet 4-B'li sözleşmeli personel alacak. Bu çerçevede 476 diş tabibi ile 310 eczacının ataması noter huzurunda kura ile gerçekleştirilecek. Başvurular, 21-25 Aralık tarihleri arasında internet ortamında www.yenipbs.saglik.gov.tr adresine yapılabilecek. Adaylar, internet üzerinden başvuru yaptıktan sonra formlarını imzalayıp notere onaylatacak ve en geç 31 Aralık tarihine kadar Sağlık Bakanlığı Genel Evrak Şube Müdürlüğü'nde olacak şekilde APS veya kargo ile gönderecek. Kura çekimi 8 Ocak 2010 Cuma günü yapılacak.
Zaman

Aile Haberleri