SpaceX küresel hızlı internet uydularını fırlatıyor

Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX firması Dünya genelinde hızlı internet hizmeti sunacak uydu serisi için testlerine başlıyor. Girişimcinin yıllardır konuşmalarında dile getirdiği proje çok yakında hayata geçecek.

Elon Musk’ın binlerce çılgın projesinden birisi de alçak yörünge uydularıyla küresel ve yüksek hızlı internet hizmeti sağlamak. Bu uydularla ilgili detaylar oldukça gizli tutuluyor olsa da, ilk prototip uydu serisinin fırlatma tarihi yaklaştı. CNET tarafından görülen ve FCC'nin internet sitesinde yayımlanan bir mektuba göre de ilk iki test uydusu, bu hafta sonu yörüngeye yerleşecekler.

SpaceX'in uydu çalışmaları yardımcı başkanının geçtiğimiz yıl Kongre'ye söylediğine göre firma, ilk iki deneme uydusunu 2017'nin sonunda yada bu yılın başlarında fırlatmayı planlıyordu ve eğer herşey planlandığı gibi giderse, çalışan ilk uydunun 2019 yılında fırlatılabileceği söyleniyordu.

 

  • SpaceX, FCC'ye gönderdiği bu son mektupta da iki deneysel uydunun – Microsat-2a ve 2b – aynı zamanda İspanyol hükümetine ait olan bir radar gözlem uydusu olan Paz'ı taşıyacak olan Falcon 9 roketleri ile fırlatılacağı belirtilmekteydi. Bu roketin statik bir fırlatması geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi ve Paz, Microsat-2a ve Microsat-2b'nin 17 Şubat tarihinde yörüngeye fırlatılması bekleniyor. Bu Falcon 9 roketi Vandenberg Air Force Base'den 6:17 Pasifik zamanında fırlatılacak.

Her ne kadar bu tür işlemlerin gecikmeler ile karşılaşması olağan olsa da, SpaceX'in planı internet sağlayacak uyduların tamamının 2024 yılına kadar yörüngeye fırlatılması olarak gözüküyor.​​​​​​

 

Bu proje yaklaşık olarak 10 milyar dolar masrafa neden olacak olsa da Musk, projenin çalışmaya başlaması ile beraber iyi bir gelir elde edileceğini düşünüyor. Doğal olarak bu gelir de Musk'ın daha büyük planına yatırım olarak kullanılacak: Mars. Starlink olarak tanınan proje hakkında 2015 yılında Musk'ın yaptığı bir konuşmada, bu projeden ciddi bir gelir beklendiği ve bu gelirin "Mars'ta bir şehir" için kaynak olarak kullanılacağı belirtilmekteydi.

 

Yeni Şafak

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri