STK'lar: Çarşaf eylemi inananları rencide etti

CHP'li kadınların Mersin'deki çarşaf yırtma eylemi, partili vekilleri de rahatsız etti. Mehmet Sevigen, "Bu devirde insanların kılık kıyafetiyle uğraşılır mı? Atatürk ilke ve devrimlerine böyle mi sahip çıkacağız?" diye sordu

Sevigen, eylemin CHP'nin muhafazakâr kesime yönelik yaptığı açılımlardaki samimiyetine de ters düştüğünü vurguladı. Çetin Soysal da "Cumhuriyet devrimleri çarşaf yırtarak korunmaz." diyerek eylemi kınadı. Yaşananları, başörtüsü karşıtı söylemleriyle dikkat çeken Canan Arıtman bile savunamadı. Arıtman, insanların çağdaşlığının sadece giyim kuşamla ölçülemeyeceğini ifade etti. Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu ise eylemin CHP'ye karşı provokasyon olduğunu ileri sürdü.

Sivil toplum: Çarşaf eylemi inananları rencide etti

CHP'li kadınların çarşafları yırtıp ayaklar altına alması, büyük tepki topladı. Çirkin hareketin yapıldığı Mersin'de, 40 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek CHP'yi kınadı. Hollanda'da bile ayrımcılığa karşı 'başörtüsü' takılarak protestolar yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'de yapılan tahrikin anlaşılamadığı vurgulandı. �

CHP Mersin Kadın Kolları'nın sahneye koyduğu 'inanç karşıtlığı', halkın öfkesini çekti. Önceki gün 'hilafetin kaldırılış yıldönümü' nedeniyle düzenledikleri etkinlikte çarşafları alaycı bir şekilde başlarına takan, sonra yırtıp ayaklarının altına alan CHP'lilere, sivil toplum örgütlerinden tepki geldi. Mersin'de 40 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Sivil Kuruluşlar Birliği, sert bir açıklama yaparak CHP'yi kınadı. Birliğin dönem sözcüsü Ömer Erdoğdu, CHP'yi Hollanda örneği üzerinden eleştirdi. Hollandalı Doçent Jos Baisjens, örtünme yasağını savunan aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders'i protesto etmek için başörtüsü takmıştı. Erdoğdu, erkek akademisyenin protestosunun Mersin'deki eylemle aynı güne denk gelmesinin 'ironi' olduğunu savunarak CHP'nin başörtüsü ve türbana bakıştaki gerçek yüzünün ortaya çıktığını söyledi. Erdoğdu, inanan insanların rencide edildiğini vurguladı ve Türkiye'de özgürlüklerin konuşulduğu bir zamanda böyle davranışların hoş olmadığını anlattı.

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Genel Merkezi de savcıların harekete geçmesini istedi. Özgür-Der, çarşaf parçalama olayının ceza kanunundaki 'halkı kin, nefret ve düşmanlığa teşvik' suçu kapsamına girdiğini savunarak," Halk düşmanlığının hesabı sorulmalıdır." dedi. Eğitim Bir-Sen Mersin Şube Başkanı Atila Olçun ve Türk Diyanet Vakıf Sen Mersin Şube Başkanı Ahmet Görgülü de birer açıklama yaptı. İki sendika başkanı, çarşaf ve başörtüsü takan insanların derinden yaralandığını kaydetti.

BAYKAL ARAYIP HESAP SORDU, KADIN KOLLARI BAŞKANI DİSİPLİNE SEVK EDİLDİ

Eylem, parti yönetimini de zor durumda bıraktı. Mersin'deki görüntülerin televizyon ve gazetelerde "CHP'nin çarşaf açılımı bitti" şeklinde yansıması, son günlerde muhafazakâr kesime mesajlar veren CHP lideri Deniz Baykal'ı rahatsız etti. Alınan bilgilere göre Baykal, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı'yı telefonla aradı. Eylemin partiye büyük zarar verdiğine işaret eden CHP lideri, neden böyle bir eyleme izin verildiğini sordu. Şanlı ise eylemin içeriğinden çok fazla haberdar olmadığını ancak partili kadınların siyah kumaşları 'ülkenin üzerindeki kara bulutlar' olarak niteleyip yırttıklarını söylediklerini anlattı. Eylemi organize eden kadınlarla ilgili derhal disiplin işlemi başlatılmasını isteyen Baykal, yaşanan olayın telafi edilmesi gerektiğini kaydetti. Mersin İl Yönetimi'nin Baykal'ın telefonu sonrasında Kadın Kolları Başkanı Havva Ongunsel'i disipline sevk ettiği bildirildi. CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, "Sorumluluklarına göre kendilerine en ağır ceza verilecektir." dedi. Bu arada CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Mersin il yönetimini arayarak, "Ben İstanbul'da gecekondularda başörtülü, çarşaflı insanların evlerine gidiyorum. Siz orada ne yapmaya çalışıyorsunuz? Partiyi sabote mi ediyorsunuz?" diye tepki gösterdiği öğrenildi.

CHP'li vekiller de yapılan hareketi 'saygısızlık' olarak nitelendirdi. İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, "Bu devirde insanların kılık kıyafetiyle uğraşılır mı ya? Atatürk ilke ve devrimlerine böyle mi sahip çıkacağız?" tepkisini gösterdi. Bir başka İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da inançlarına göre giyinen insanlara saygı duyulmasının zorunluluğuna işaret etti. Soysal, "Cumhuriyet kazanımlarını insanların kılık kıyafetiyle ölçmek diye bir anlayış söz konusu olamaz. Atatürk ilke ve inkılâpları, Mersin'de olduğu gibi çarşaf yırtarak korunmaz." görüşünü savundu.
Zaman
 

Toplum Haberleri