Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Milleti her yediğinden içtiğinden soğutur hale getirmeye kimsenin hakkı yok. Yönetmelik Türkiye’ye GDO’ların girişi için değil” dese de, STK temsilcileri yönetmeliğin iptali için Yargıtay’a başvuruyor.
Yönetmeliğin iptali için dava açmaya hazırlanan TEMA, oluşturulan Bilim Kurulu’nun hazırlayacağı raporla bu konudaki görüş ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşacak. İnsan sağlığını etkilemesi muhtemel GDO’lu ürünlerin Türkiye’ye girmesinin serbest bırakılmasının çözülmesi güç problemler oluşturacağını iddia eden TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, “GDO’lu ürünlerin ülkemizde ekilip dikilmesiyle, ülkemize özgü gen kaynakları ve arı tohumlarımız üzerinde tehdit oluşacak, tozlaşma yoluyla bize özel türlerin özellikleri kaybolabilecektir. Çiftçimiz tohum seçme hakkını yitirecek, çokuluslu şirketlerden tohum almaya mecbur hale gelecek” dedi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya’ya göre de, yönetmelik, düzenlemenin ötesinde bir ticari açılım metni. Kaya, genetiği değiştirilmiş gıda ve yemlerin, AB’nin yanısıra birçok ülkede özel kanunlarla yasaklanmasına karşın, Türkiye’de sadece bir yönetmelikle serbest hale getirilmesinin düşündürücü olduğunu iddia etti.
Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı Hacı Mehmet Sever de GDO’lu ürünlerle ilgili yönetmeliğin iptali için dava açıldığını söyledi.
GDO muhalifleri, sosyal iletişim ağı Facebook’ta da bir grup kurdu. “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar’a HAYIR Diyenler” başlıklı grubun üye sayısı ise birkaç günde 100 bine yaklaştı.
Taraf