Çocukların tüm sorularının anlayışla karşılanmasının da yanlış olduğu öne sürüldü...
ABD'li ünlü ekonomist ve eski Beyaz Saray danışmanı Todd Buchholz'un bir kitabından yola çıkılan yazıda, çocuklukta maruz kalınan stresin ileriki yaşamda zorluklara karşı bir kalkan görevi gördüğü anlatıldı.
3 kız çocuğu olan Buccholz, “Çocukları her yaptıklarını takdir ederek yetiştirmek tehlikeli bir yoldur. Bu onları gerçek hayat karşısında deneyimsiz bırakır” dedi.
Öğretmenlerin geçmiştekinden farklı olarak, öğrencilerin sordukları tüm soruları anlayış ve sempatiyle karşıladığını söyleyen ekonomist bu durumun yanlış olduğunu belirtti.
Buccholz yeni jenerasyonu, “özgüven jenerasyonu” olarak tanımlayarak duyulan bu güvenin sahte olduğunu dile getirdi. ABD'de bulunan San Diego Üniversitesi'nde 1982 ve 2006 yılları arasında 16 bin öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmada, “Ben dünyayı yönetsem daha iyi bir yer olurdu” diyen öğrencilerin sayısının son 20 yılda yüzde 30 oranında arttığı görüldü.
Araştırmada 1950'li yıllarda gençlerin sadece yüzde 12'sinin, “Ben önemli biriyim” düşüncesini aklından geçirdiği belirtilirken, bu oranın 1980'lere gelindiğinde yüzde 80'i bulduğu öne sürüldü.
Faydaları neler?
İşte konu üzerine yapılan önemli araştırmalara göre stresin yararları;
- IQ'YU YÜKSELTİR: New York'taki Buffalo Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, stres beyinde salgılanan kortizol hormonunu artırarak öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Hafızayı güçlendiriyor.
- BEBEK DAHA İYİ GELİŞİYOR: ABD Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre ise, biraz stres altında olan hamile kadınların bebekleri normale göre daha gelişmiş doğuyor. Dil konusunda daha yetenekli oluyor.
- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR: Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma stresin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösterdi. Stres arttığında vücut enfeksiyonla daha iyi başediyor.
- AŞK HAYATINI GELİŞTİRİR: Stres vücutta oksitosin hormonunu artırır. Teksas Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, kişinin korktuğu anda kendisini yanındaki kişiye daha yakın hissettiğini ortaya koydu.
- MORAL VERİR: Northumbria Üniversitesi'nden Psikolog Doktor Martyn Dyer-Smith, “Stres eksikliği kişinin kendisini boşlukta hissetmesine neden olabilir” diyor. Buna göre genellikle meşgul olan insanlar stres azaldığında kendilerini kötü hissedebiliyor.
HaberTürk